miercuri, 25 mai 2022
AcasăLa ziActualitateDespre eroi și morminte

Despre eroi și morminte

Țara noastră mănoasă are mulți eroi care luptă cu intelectul lor superior cu dictatura pandemică. Ca să cităm din primul premier femeie al României, nu ar trebui să politizăm evenimentele nefericite. Eroii noștri nu au înțeles povața doamnei premier și se ridică pe valul de indignare al celor care nu cred în pandemie.

Liderul celui mai mare partid politic al țării tocmai a livrat un moment de șoc și groază. A anunțat pe o rețea de socializare că oamenii răi de la guvern au pitit de mintea ascuțită a deputaților ,,orori juridice” care vor transforma țara într-un ,,lagăr medical”. Se continuă povestea de succes livrată de Avocatul Poporului care caută torționarii din spitale. Și se profită și de îngrijorarea covidofililor care au fost primiți cu pâine și cu sare de către deputați.

Ni se spune că guvernul și președintele ne vor interna pe toți în lagăre medicale. În aceste închisori de tip opresiv, epigoni ai doctorului Menghele vor supune românii la torturi de genul celei suferite de eroul din ,,1984” pentru ca toți să ne încolonăm umezi de emoție în spatele președintelui alogen.

Oroarea juridică este specifică unui regim totalitar. Nu e cazul să ne jucăm cu asemenea concepte. Ne batem joc de cei care au fost martiri și au murit în închisori comuniste sau naziste. Ei au fost victimele unor orori juridice, nu Marcel Pavel care acum e bine după ce a fost tratat în ,,lagărul medical” de la Matei Balș.

Cred că este un moment bun să discutăm de legi care produc orori.

Legile nedrepte apar pentru că parlamentarii noștri sunt mai îndrăgostiți de propria persoană și de propriile idei decât de dreptate.

Să luăm exemplul violenței de gen care a fost tratată de către legiuitor ca o chestiune de familie. Au apreciat că juriștii din parlament sunt mai inteligenți decât juriștii străini. Și au ratificat Convenția de la Istanbul fără partea privind intervenția statului din oficiu pentru agresiunile minore suferite de femei. Agresiunile femeilor sunt orori care rezultă din modul în care colegii lui Mihai Viteazul au gândit o lege.

O repulsie derivată dintr-o sursă juridică este și faptul că suntem obligați să percepem mesajul sfătos în materie de covid al unui domn senator ce a fost iertat de anchetă de colegii săi. Nimeni nu a dorit să ne explice în concret de ce dosarul penal respectiv este doar o formă de presiune politică, fără niciun fundament juridic.

Putem accepta că e nevoie să protejăm aleșii de abuzurile justiției, dar e normal să ni se argumenteze de ce suntem în prezența unui abuz și de ce votul parlamentarilor este unul obiectiv, nu arbitrar, cu sfidarea egalității de drepturi în fața justiției.

Acest domn vine și ne explică cum că nu mai avem pandemie și că până la urmă dânsul știe mai bine decât toți medicii epidemiologi ce trebuie făcut. Practic, dânsul ne-a anunțat că e bine și că putem să ne vedem liniștiți de viață.

Alt demers juridic al parlamentarilor noștri care ar trebui să ne producă groază este reforma justiției. S-a explicat constant că se repară abuzuri la care au fost supuși politicienii, fără a auzi un cuvânt despre accesul la justiție al votantului pentru care nu plânge nimeni în direct la televizor.

Sistemul judiciar are ca finalitate soluționarea rapidă și cu economie de resurse a conflictelor între cetățeni. Problema justiției nu este protecția politicienilor, ci protecția lui Moș Ion Roată în conflictul cu boierul abuziv sau a lui Ion de nedreptățile la care este supus de către Arendașul Român.

Aleșii noștrii sunt ca subprefectul din această schiță a lui Caragiale pentru că vor ,,să fie toate cu bine și cu pace” și ne vorbesc de grija și de apărarea alegătorului de abuzurile judiciare la care va fi supus acesta dacă va fi anchetat pentru fraude de milioane de euro. Oamenii obișnuiți nu au însă astfel de griji, ci vor o soluție corectă a justiției cât mai rapid pentru a-și continua viața.

Eroii noștri de la Palatul Parlamentului au măcar obligația de bun simț să ferească un număr cât mai mare de români de atingerea rece a mormântului cauzată de pandemie. Virusul nu face diferențieri și poate omorî pe oricine, chiar dacă persoana respectivă este sănătoasă tun.

Sunt capabili să facă o lege decentă care să limiteze contagiunea și care să ofere un acces la justiție rapid pentru cei afectați de măsurile medicale de limitare a contagiunii. E suficient să se oprească din politizare și să încerce să facă bine oamenilor. Au demonstrat că pot rezolva o problemă atunci când vor, așa cum a fost cazul legii care a rezolvat problema câinilor comunitari.

Domnii care au majoritatea în parlament ar fi bine să se preocupe de problemele serioase ale țării, nu de îngrijorările unor covidofili care urlă pentru că vor să rămână în istorie ca Erostrat din Efes. Doina abuzurilor a fost un cântec foarte difuzat la televiziuni, dar simpla difuzare nu l-a transformat în șlagăr de succes.

Pot să facă opoziție eficientă prin programe economice funcționale, nu prin povești de adormit votanții care nu au deschis o carte de economie.

Pot taxa ezitările guvernului de a lua măsuri eficiente de repornire a economiei. Pot sancționa prin declarații politice civilizate și bine argumentate idei năștrușnice propagate în spațiul public de către miniștrii mai slab pregătiți.

Sunt atâtea lucruri de făcut și totuși ei au rămas în continuare în povestea de ,,gardieni ai galaxiei” care ne apără de dușmani interni strecurați în puterea executivă.

Eroii noștri politici, în tumultul acestei pandemii, trebuie să înțeleagă câteva idei de baza ale specialistului în eroi, Thomas Carlyle.

Natura nu poate fi mințită, adică trebuie să ne bazăm pe știința medicinei pentru a limita contagiunea de covid. Temerea de abuzurile autorităților trebuie ținută sub control prin legi juste și prin instituții consolidate.

Putem spune ce fel de erou avem în funcție de oamenii pe care -i respectă – de aceea, nu e o idee bună să te îneci în ochii unor covidofili și să vezi roșu în fața ochilor când apare profesorul Rafila.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE