Un hub al presei libere

Criza financiară și criza morală au afectat profund media din România. Indivizi cu grave probleme penale au transformat publicații respectabile pe care le-au preluat în arme personale, chiar instrumente de șantaj, îndreptându-le direct împotriva intereselor societății. În multe județe, publicațiile locale au ajuns la mâna baroneților care distribuie resurse publice spre foi de propagandă.

Acest hub de presă urmărește să redea demnitatea profesiei promovând excelența în jurnalism. Realizat de Freedom House România, PressHub este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor care aleg să se pună în serviciu public. Totodată, Presshub își propune să devină un centru de resurse pentru ziariști, un instrument care să contribuie la profesionalizarea breslei.

O facem în mod concret prin proiecte precum Industrii „grele”, ziariști profesioniști – în care specializăm ziariști și scriem despre problemele industriilor care generează multe știri negative – alcool (campania Partea goală a paharului), medicamente, tutun, alimentație, energie – dar și prin urmărirea constantă a stării justiției românești pe platforma dedicată justitiecurata.ro.

O facem prin recunoașterea publică și premierea jurnalismului de calitate în concursul Tânărul Jurnalist al Anului ajuns deja la a XVI ediție, ori prin abordarea unor subiecte de importanță vitală pentru societatea românească, neglijate însă de presa mainstream, precum situația clădirilor de patrimoniu în cadrul campaniei Orașul uitat. Dă viață monumentelor!

Depozitul de informații va fi un centru de resurse pentru orice jurnalist interesat. Iar din Pivnița cu fotografii veți putea scoate oricând, la liber, o fotografie cu care să vă ilustrați articolul. Vom avea doar rugămintea să indicați sursa sau să nu cropuiți fotografia așa de tare încât să dispară sigla mică și discretă a PressHub. Sunt simple semne de recunoaștere a generozității jurnaliștilor în serviciu public ce contribuie la alimentarea depozitului și pivniței cu informații și fotografii.

Tânărul Jurnalist al Anului – 2015. Victor Cozmei (hotnews.ro), premiat la secțiunea Investigații.