OPINIE | Despre „parandărăt” și „sifonarea” banului public

Data:

spot_img

Este deja un lucru general recunoscut, unul evident, o regulă nescrisă acceptată, faptul că majoritatea celor care ne conduc trebuie să fie hoţi.

O recunoaştem pe faţă, fără ocolişuri, fără să ne minţim frumos, fără să ne amăgim. Cei care ajung la un moment dat în funcţii de conducere, cu drept de semnătură pe dat şi luat bani vor fi în marea lor majoritate o variantă de hoţ de drept comun, adică unul care fură bani pentru folosul propriu.

Termenul de „sifonare” a banului public se referă la acţiunea de a extrage o sumă de bani în mod ilicit dintr-o plată făcută de o instituţie a statului, din bani publici adică, şi a o direcţiona către un cont sau portofel al cuiva particular.

Termenul de „parandărăt” se referă la partea de câştig ilicit ce îi revine unui ins cu drept de decizie, implicat într-o acţiune de sifonare a banului public. De regulă reprezintă undeva între 10 şi 30% din preţul total al unei plăţi.

Articolul integral, în Ziarul de Iași!

  • Citește și: Ce trebuie să faci dacă ești infectat sau dacă ești contact direct cu o persoană infectată cu SARS-COV-2 (presshub.ro)
  • spot_imgspot_img
    Ziarul de Iași
    Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
    Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Distribuie articolul

    spot_img

    Știri de astăzi

    Mai multe articole similare
    Related

    Sorin Dumitrescu, pictor și grafician român, a trecut la cele veșnice

    Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie...

    Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

    Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

    Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

    Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...