Cum să scapi de termometrul cu mercur fără dosar penal. Un sucevean care avea două termometre cu mercur, metal foarte toxic, a solicitat sprijinul jurnaliștilor de la Monitorul de Suceava, în vederea identificării unei soluții de a se debarasa de acesta.
Decizia de a apela la jurnaliști a venit după ce a contactat cu acest scop, dar fără succes, mai multe instituții ale statului și firme de colectare a deșeurilor.
Conștient de pericolul reprezentat de mercur, a depozitat în exteriorul casei, într-o magazie bine ventilată, cele două termometre nefuncționale, închise în tuburi de carton pe care a scris „Atenție, mercur! Toxic”. Apoi a căutat în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice.
N-a găsit și a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că va căuta o soluție și va reveni. L-a căutat a doua zi, dar nu cu soluții, ci cu recomandări: să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală. Nici una dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă.
Citește și: Aktual24 – Realizatoare Digi24, exasperată de minciunile lui Firea: „Să știți că eu nu am avut apă caldă nici în mandatul dvs./ Nu e adevărat că pasajul Doamna Ghica era gata 80%, trec zilnic prin zonă, nu era nimic înalțat”
Ca urmare, am încercat să identificăm o instituție a statului care să ne spună cum putem scăpa legal de un termometru cu mercur. De la DSP, ISU și Prefectură nu am primit soluții.
La farmacii, există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare.
De la Poliție, în schimb, am primit cel mai interesant răspuns. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.
Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.
Continuare în Monitorul de Suceava!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: monitorulsv.ro)