duminică, 29 mai 2022
AcasăDeutsche WelleDeutsche Welle | Fotbal cu rasism în sânge

Deutsche Welle | Fotbal cu rasism în sânge

Un arbitru din România este acuzat că ar sta, printr-o exprimare rasistă, la originea întreruperii unui meci din Champions League. E multă intoleranță în fotbalul românesc și nimeni nu pare deranjat.

Un meci din cea mai urmărită competiție fotbalistică europeană a fost întrerupt, ieri seară, după ce arbitrul de rezervă a fost acuzat că ar fi făcut remarci rasiste. Românul Sebastian Colțescu, desemnat să ajute de pe margine arbitrajul partidei dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, s-ar fi referit la un oficial camerunez al echipei turce cu formula „băi, băi, ăla negru”.

Echipa turcă s-a retras de pe teren, urmată de gazdele franceze. După discuții într-o celulă de criză a federației europene de fotbal UEFA, meciul a fost amânat pentru a doua zi. Dar, până atunci, însuși președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UEFA să ia „măsurile necesare” față de manifestările de rasism la adresa oficialului clubului din Istanbul.

Dacă Sebastian Colțescu a avut sau nu vreo intenție rasistă e greu de spus. „Negru” în limba română nu echivalează neapărat cu acel cuvânt englezesc care începe cu litera N și reprezintă o jignire a americanilor de origini africane. În limba română există un alt sinonim pentru acel cuvânt. Iar „negru” ar putea fi chiar acel „black” din „Black lives matter”.

Cel mai probabil, arbitrul român nu a realizat că acel „negru” rostit va fi interpretat în cheie rasistă. „Colțescu nu cunoaște, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă, fără nici o posibilitate de interpretare. Asta arată gradul lui de cunoaștere și că este total nepregătit în ce privește prevederile foarte clare ale FRF, UEFA și FIFA în privința rasismului”, a comentat ieri seară, pentru Gazeta Sporturilor, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În spațiul public românesc și, mai ales, în zona sportului din România, recursul la peiorative este firesc, iar folosirea lor pentru a exprima desconsiderare este rareori pedepsită. 

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE