DEUTSCHE WELLE | Uniunea Europeană oferă 60 de milioane de euro pentru apărarea Republicii Moldova

Data:

Uniunea Europeană oferă 60 de milioane de euro pentru apărarea Republicii Moldova, printr-un pachet de sprijin care include sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și o echipă de intervenție rapidă pentru combaterea amenințărilor hibride, potrivit DW. Moldova ar putea adera la UE până în 2028, iar nesoluționarea problemei transnistrene nu ar împiedica procesul, a declarat, de asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.

În cadrul vizitei la Chișinău, Kaja Kallas a precizat că autoritățile din Moldova vor trebui să recurgă la reforme „dure, dar necesare”, deoarece UE nu face concesii. „Nu există scurtături pentru nicio țară candidată”, a menționat oficialul european.

Anterior, Chișinăul își asumase anul 2030 pentru aderarea țării la UE. De aproximativ o lună însă, decidenții de la Chișinău și Bruxelles invocă anul 2028 ca reper pentru aderare. În acest moment, Republica Moldova a trecut de jumătatea screening-ului bilateral în procesul de negocieri privind aderarea la UE. Au mai rămas trei clustere de negocieri, iar procesul de screening ar urma să se încheie până în luna octombrie 2025.

Foto: Maia Sandu / Facebook

Citește și: Funeraliile Papei Francisc: lideri mondiali și sute de mii de credincioși

„Urmează reforme dure, dificile, însă noi vom fi alături și vom susține Republica Moldova”, a spus reprezentantul UE. „Aceste reforme sunt necesare pentru ca oamenii din Moldova să trăiască mai bine, iar investitorii să vrea să vină în Moldova. Pentru asta ei trebuie să fie siguri că sistemul judiciar este funcțional. Statul de drept atrage investiții, iar investițiile generează locuri de muncă și bunăstare pentru cetățeni. Deci, dacă vă faceți temele, nu ar trebui să existe obstacole din partea UE. Noi ne vom respecta promisiunile”, a explicat Kaja Kallas.

Potrivit ei, „procesul de extindere a UE prin aderarea Moldovei se va produce indiferent de soluționarea sau nesoluționarea conflictului transnistrean”: „Acest conflict nu trebuie să transforme Moldova într-un ostatic” al Rusiei, care întreține regimul separatist de la Tiraspol de peste trei decenii.”

De asemenea, Kaja Kallas a spus că Republica Moldova face parte din spațiul european de securitate și că UE va fortifica reziliența Moldovei împotriva amenințărilor hibride. „Securitatea Republicii Moldova este o preocupare a Bruxelles-ului, mai ales în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei. Sprijinul UE pentru Moldova este o investiție în securitatea Europei. O Moldovă mai puternică și mai sigură înseamnă o Europă mai puternică și mai sigură. Agresiunea Rusiei a reprezentat o amenințare constantă pentru cetățenii moldoveni. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană sprijină Moldova în consolidarea apărării”, a menționat șefa diplomației europene în timpul primei sale vizite la Chișinău.

În timpul vizitei întreprinse la Chișinău, Kaja Kallas a anunțat un nou ajutor de 60 de milioane de euro din partea UE pentru consolidarea apărării Republicii Moldova.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Parlamentarii POT au costat 9.000 de lei fiecare, ca și cheltuieli de promovare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Maia Sandu / Facebook)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related