Dezastrul sistemului de termoficare din Iași: pierdere de 12 milioane de euro în 2024 | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Dezastrul sistemului de termoficare din Iași, s-a tras linie: iarna 2023 – 2024 s-a încheiat cu o pierdere de aproximativ 60 milioane de lei (12 milioane de euro). Concesionarea serviciului către un privat nu e finalizată, se așteaptă oferte până pe 22 august.

„Chiar dacă va fi găsită o firmă interesată, puțin probabil să intre din această iarnă. În plus, să vedem cine ar vrea să se «însoare» cu această mireasă fără zestre”, a spus un expert, referindu-se la pierderile de zeci de milioane de euro pe sezon ale sistemului de termoficare.

Miercuri, pe 31 iulie, Consiliul Local va majora prețul gigacaloriei, populația va plăti cu 45% mai mult, iar agenții economici și instituțiile cu 128% mai scump.

Citește și: De ce vrea Viktor Orban să luăm pastila roșie?

Raportul inspectorilor Curții de Conturi care au găsit nereguli în achiziția de huilă de-acum doi ani și în folosirea păcurii din rezerva națională a ajuns pe masa procurorilor sub forma unei sesizări penale.

Și mai grav, modernizarea centralei prin echiparea cu motoare termice pe gaz, care să producă energie electrică și termică în cogenerare, este un proiect blocat, fără linie de finanțare, deși ar fi singurul care ar readuce CET pe linia de plutire.

Iarna 2023-2024 a fost prima din ultimii 37 de ani când CET 2 Holboca, uzina care producea în cogenerare energie electrică și termică pe bază de huilă, a rămas închisă. Din cauza prețurilor mari la cărbune și a certificatelor CO2 pe care Iașul trebuia să le plătească pentru că polua, primarul Mihai Chirica a impus ca iarna trecută să funcționeze doar CET 1 Tudor Vladimirescu, alimentat exclusiv cu gaz.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să recunoască preocupările Institutului Elie Wiesel de a nu repeta greșelile legionarismului ca fiind absolut legitime. Ionuț Mavrichi | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related