Un mecanism de finanțare relativ nou poate ajuta la dezvoltarea unor zone din România rămase în urmă din punct de vedere economic, cum sunt Valea Jiului, județele secuiești sau Munții Apuseni. Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) aduc decizia la nivelul comunităților locale, evitând birocrația tradițională a aparatului guvernamental central. În România, deocamdată, există o singură ITI, în Delta Dunării, care funcționează, cu rezultate modeste deocamdată, în vreme ce în state campioane la absorbție, precum Polonia, ele sunt la ordinea zilei.
În acest context, reprezentanții comunităților locale din Ținutul Secuiesc au organizat recent o dezbatere, la Bruxelles, cu privire la ITI, mecanism despre care cred că va ajuta la dezvoltarea microregiunilor rămase în urmă.
La dezbatere au participat în jur de 100 de persoane, sala fiind arhiplină. Discuția a fost organizată în parteneriat cu municipiul Sfântu Gheorghe, în marja „Săptămânii europene a regiunilor și orașelor”, un eveniment realizat de Comitetul Regiunilor și Comisia Europeană, în perioada 7-10 octombrie.
Citește articolul integral pe transilvaniareporter.ro.