DIALOG Teatru-Film-Istorie: „Tipografic majuscul”

Data:

spot_img

UNATC în parteneriat cu Freedom House România, inaugurează o serie de evenimente, sub genericul  DIALOG Teatru-Film-Istorie.

Joi, 9 iunie, la ora 19:00, pe Insula UNATC, în sediul din str. Matei Voievod nr. 75-77, va avea loc o primă întâlnire și dialog deschis cu regizorii Gianina CărbunariuRadu Jude și cu actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu, moderată de Andrei Rus.

Discuția va fi urmată la ora 21:00 de o proiecție în aer liber a filmului „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu Șerban Lazarovici în rolul principal. Într-o expunere care va preceda proiecția, cercetătorul CNSAS Germina Nagâț va oferi și o perspectivă istorică asupra filmului.

Dialogul și proiecția de film din 9 iunie sunt introduse și pregătite de o reprezentație specială, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, a spectacolului „Tipografic majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal. 

În cazul „Tipografic majuscul”, teatrul și filmul constituie două modalități diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ același episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu.

În luna mai s-au împlinit 101 ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Ce valabilitate, relevanță și putere au teatrul și filmul în chestionarea istoriei recente a României, dominată de un unic narativ politic, comunismul?

Joi, 9 iunie, vom discuta cu autorii și protagoniștii celor două producții artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar și despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenții ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru și în cinema.

Partenerii evenimentului sunt Freedom House Romania, în cadrul proiectului  „FUSI-  Festival of Unsettled Ideas”, co-finanțat de Comisia Europeană prin programul „Europe for Citizens”, și Teatrul Odeon.

Despre „Tipografic majuscul” – spectacol și film

Spectacolul de teatru „Tipografic majuscul” este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”. Regizoarea Gianina Cărbunariu a ales ca material de arhivă dosarul minorului Mugur Călinescu.

„Metoda de lucru a fost interogarea documentului prin mijloace teatrale. Scenariul care stă la baza spectacolului „Tipografic majuscul” este un colaj de materiale ready-made (documente și interviuri), însă spectacolul este un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze aceste urme ale unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi.” (Gianina Cărbunariu)

„Filmul inspirat din povestea dramatică a lui Mugur Călinescu este o excelentă anamneză artistică a prezentului în care trăim. El explică pe îndelete nostalgicilor și negaționiștilor, care sunt mai numeroși decât ne dăm seama, de ce comunismul e o boală profundă, iar postcomunismul o convalescență prelungită, nu un episod minor al istoriei recente. Și reușește asta incomparabil mai bine decât manualele școlare sau discursurile anticomuniste din viața publică”. (Germina Nagâț, cercetător CNSAS)


Evenimente anterioare: Proiecție de film și discuție || Proiect educațional „Festival of UnSettled Ideas”

Evenimentul a fost organizat de Krzyżowa Foundation for Mutual Understanding in Europe și de Paweł Włodkowic Institute în cadrul proiectului „Festival of unSettled Ideas”, care se desfășoară în Polonia, Germania și România ca parte a programului „Europa pentru cetățeni – Rememorarea trecutului Europei” și este cofinanțat de Comisia Europeană.

În perioada 4-5 octombrie 2021, la Krzyżowa a avut loc un atelier special privind educația istorică și civică. Un grup de 50 de elevi și profesori de la Școala secundară nr. XIII din Wroclaw au luat parte la o proiecție specială a filmului „Jack Strong” (regizat de Władysław Pasikowski), iar apoi au participat la o dezbatere – organizată în formă hibridă – în care Dr. Jacek Kołtan și Prof. Pierre-Frédéric Weber au vorbit despre fenomenul „Solidaritatea” și despre căderea comunismului în Europa Centrală.

Special workshop in Krzyżowa4-5 October 2021

Pe 12 octombrie 2021, Centrul de Film din Silezia Inferioară din Wrocław a găzduit o proiecție specială a filmului „Invaders Despite Their Will. Poland’s involvement in the 1968 invasion of Czechoslovakia”. La eveniment au participat 50 de persoane – elevi și profesori de la Liceul XIII din Wroclaw. De asemenea, tinerii au luat parte la o dezbatere în cadrul căreia Katarzyna Kaczorowska și Aureliusz Marek Pędziwol au vorbit despre faptul dacă trecutul este un obstacol în formarea unor relații de vecinătate.

Partenerii Krzyżowa Foundation for Mutual Understanding in Europe în cadrul proiectului: Paweł Włodkowic Institute (Poland), Stiftung Adam von Trott e.V. (Germany), Freedom House Romania and Academia Civică (România). Liderul de proiect este Freedom House România.



spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related