marți, 26 octombrie 2021
AcasăLa ziActualitateDiana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: “În anumite maternități, rata prematurității a crescut...

Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor: “În anumite maternități, rata prematurității a crescut în pandemie”

Asociația Prematurilor, organizația înființată ca o continuare a propriei experiențe de către o mămică determinată – consultant în comunicare, cu două decenii de experienţă în corporaţii –  a reușit, cu sprijinul unor oameni de bine, să doneze în timp de pandemie cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului medical din secțiile de neonatologie, al nou-născuților și al părinților. Singurul ONG din România acreditat pe prematuritate, asociația Dianei Gămulescu a fost sprijinul de bază  pentru șase secții de profil din România, ale căror nevoi au cam fost trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19. Implicarea acesteia i-a adus Asociatiei Prematurilor Premiul pentru Solidaritate Civilă, acordat săptămâna aceasta de Comitetul Economic și Social European (CESE).

 # Rata prematurității a crescut în unele maternități

“INS nu a făcut publice datele privind prematuritatea pe timp de pandemie, însă din discuțiile cu medicii, aceștia ne-au transmis că, în anumite maternități, rata prematurității a crescut, accesibilitatea acestora în maternități a fost limitată, de asemenea, alocarea fondurilor pentru secțiile neonatale a fost sistată sau redusă și, în aceste condiții, maternitățile s-au bazat exclusiv pe solidarea societății civile, prin ONG-uri ca Asociația Prematurilor. A fost o nevoie pe care organizația noastră a reușit să o satisfacă pentru șase maternități în perioada martie-septembrie”, a declarat, pentru PressHub, Diana Gămulescu, președintele Asociației Prematurilor.

De ajutor e nevoie însă în mult mai multe maternități.

“Sunt 22 de secții neonatologice de grad III și 64 de maternității în total, la nivel național. Acum, poate este vizualizată imaginea de ansamblu a importanței implicării, prin soluții chiar accesibile, cum este redirecționarea formularului 230 în această perioadă. Noi, ca organizație caritabilă ne bazăm la rândul nostru pe sprijinul comunității de business, pe donatori individuali”, mai precizează, pentru PressHub, președintele Asociației Prematurilor.

“Suntem recunoscători pentru comunitatea noastră de susținători”

Diana Gămulescu a înfiinţat Asociația Prematurilor având în spate propria experiență, tocmai pentru ca alţi părinţi care au copii născuţi prematur să nu fie nevoiţi să treacă prin greutăţile pe care aceasta le-a întâmpinat după naştere. Știe cel mai bine ce importantă este o mână de ajutor.

“Generozitatea în rândul populației în pandemie a crescut și suntem recunoscători pentru comunitatea noastră de susținători, de prieteni și de părinți cu prematuri care aleg să se implice, prin Asociația Prematurilor, pentru alte familii, spitale, secții. Ne dorim însă să creștem și comunitatea companiilor susținătoare ale proiectelor și programelor organizației noastre. Avem multe planuri și idei sustenabile, dar toate au nevoie de finanțare”, mai spune, pentru PressHUB, Diana Gămulescu.

În perioada martie-septembrie, donațiile Asociației Prematurilor au ajuns în sprininul a 100 de cadre medicale și peste 4000 de părinți și nou-născuți de la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București, Maternitatea Bucur București și Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. 

Premiul Comitetului Economic și Social European pentru contribuția la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase i-a fost acordat luni, 15 februarie și se ridică la 10 000 de euro. Câștigătorii anunțați în cadrul ceremoniei au fost selectați dintr-un total de 250 de candidaturi depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private, care au prezentat modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză, vectorul comun fiind solidaritatea.

Nu este singurul mare premiu obținute de Asociația Prematurilor pentru activitatea sa impresionantă. În ianuarie 2020, ONG-ul condus de Diana Gămulescu a fost premiat în Germania de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.

Misiunea Asociației Prematurilor

Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părintilor și personalului medical de la Neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinti, reprezentanți din mass-media și VIP-uri pentru a ȋmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România.

Asociația este membră a European Foundation for the Care of Newborn Infants – singura organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și ale nou născuților și reunește organizații de părinti din întreaga lume, cadre medicale din diferite specialități, având ca scop comun îmbunătățirea pe termen lung a sănătății acestora, prin programe de prevenție, tratament, îngrijire și suport celebrează și în România Ziua Mondială a Prematurităţii.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE