Efectul costisitor al prescrierii: DIICOT a închis dosare cu prejudicii de 1,1 miliarde de euro

Data:

spot_img

DIICOT va închide 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală și 317 dosare trimise deja în judecată, prejudiciul stabilit în aceste cauze fiind de 1,1 miliarde de euro, arată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, într-un răspuns oferit asociației Forumul Judecătorilor din România.

Dosarele vor fi închise ca urmare a deciziei Curții Constituționale și a ÎCCJ privind prescrierea faptelor, dar și a faptul că parlamentarii nu au modificat la timp un articol care reglementa acest lucru.

Anterior, DNA anunțase că pagubele produse de închiderea dosarelor penale din cauza prescrierii sunt de 1,2 miliarde de euro.

Citește și: DNA: Prescripția răspunderii penale va avea consecințe în 557 de cauze penale

La nivelul DIICOT, au fost identificate 288 de dosare în faza de urmărire penală care urmează să fie închise deoarece, potrivit deciziei CCR, s-a împlinit termenul de prescripție, alte 317 dosare trimise deja în judecată și acestea urmând să înceteze.

Valoarea prejudiciilor stabilite de anchetatori în cazul dosarelor aflate în lucru este de 564 milioane de euro, în timp ce prejudiciile calculate în cazul dosarelor trimise în judecată și care vor fi închise se ridică la 542 milioane de euro.

1,1 miliarde de euro, bani pierduți

În total, 1,1 miliarde de euro, bani care nu vor mai fi recuperați de la cei care au comis respectivele infracțiuni dacă cei prejudiciați nu se îndreaptă în cadrul unor procese civile împotriva făptașilor.

În cazul DNA, cele două hotărâri au condus la închiderea a 557 de dosare, prejudiciul stabilit de procurorii anticorupție fiind de 1,2 miliarde de euro.

Instanța Supremă a decis recent că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Citește și: Curtea de Apel Constanţa propune ca preşedinte de secţie un magistrat al cărui fiu este judecat pentru trafic internaţional de droguri

CCR și ICCJ, bucuria infractorilor

În 2018, un articol din Codul Penal, care le permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale a fost declarat neconstituţional. Mai mulți ani, Parlamentul nu a intervenit să modifice legea, astfel că CCR, printr-o altă decizie în care raportor a fost Daniel Morar, azi avocat, a stabilit din nou că articolul respectiv nu este constituțional.

Citește și: INTERVIU Costurile sancțiunilor pentru Rusia sunt enorme. Lecțiile învățate de SUA și UE

Înalta Curte a stabilit că cel puțin din 2018 până în iunie 2022 nu a existat în Codul Penal posibilitatea întreruperii termenului de prescripție, ceea ce duce la închiderea a mii de dosare.

DIICOT a fost înființată în anul 2004, în scopul destructurării grupurilor infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere si a combaterii terorismului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related