Era mai apărată linia Focşani-Nămoloasa-Galaţi acum 130 de ani? Cât timp ar rezista România dacă rușii ar trece de Odesa? În Europa, România pare că e printre puținele state care nu se pregătește de război.
Vulnerabilitățile României vin pe două flancuri: ministrul de Externe vorbește despre nevoia unei noi strategii europene la Marea Neagră, iar cartografii francezi refac hărțile de pe culoarul Focșani, care ar putea redeveni fragil în cazul în care forțele ruse și-ar continua marșul dincolo de Odesa. Totul în eventualitatea retragerii americanilor de pe continent.
Bucureștiul speră încă să convingă Washingtonul să păstreze trupe americane pe teritoriul României, dar potrivit statisticilor internaționale, numărul lor e în scădere și incertitudinile privind politica de securitate a Statelor Unite cresc.
Între timp, șeful diplomației române, Emil Hurezeanu ar vrea să convingă Bruxellesul să preia parțial sau total strategia americană la Marea Neagră, care oricum a funcționat doar parțial. Ce-ar însemna această strategie? Pacificarea spațiului pontic? Demilitarizarea acestei mări în care conflictele au fost prezente mai mereu în ultimii 300 de ani, iar războaiele reci au rămas doar ca interludii ale celor fierbinți?
Rusia rămâne o amenințare
În documentul adoptat acum o lună de Comisia Europeană care privește Pregătirea pentru Apărarea UE până în 2030, Marea Neagră e pomenită o singură dată, dar pericolul rusesc apare menționat de 16 ori. Textul menționează că Rusia „este deja cel mai puternic stat înarmat” din Europa, care a trecut la economia de război bazată pe „inovațiile tehnologice și mobilizarea industrială”, cu 9% din Produsul Intern Brut destinat Apărării.
Documentul subliniază că Rusia rămâne o amenințare pentru viitorul previzibil, în vreme ce Statele Unite „își reduc rolul istoric de garant principal al securității europene”. Pe acest fond de incertitudini crescânde, Sönke Neitzel, un reputat profesor de istorie de la Universitatea din Potsdam, a declarat pentru DW că în cel mai pesimist scenariu, această vară ar putea fi ultima înainte de război. Pentru el, frontiera cea mai vulnerabilă a UE se află în Lituania și în celelalte state baltice.
Unii generali români cred, însă, că Moscova amenință flancul Nord-Estic al NATO, pentru a lovi zona de Sud-Est, adică exact unde se află România. În fond, granița estică a României are la rândul ei o serie de slăbiciuni și dacă rușii sunt lăsați să treacă de Odesa, drumul spre România ar putea să nu fie foarte dificil.
Continuarea în Deutsche Welle
Citește și: Primele semne de disidență organizată față de Viktor Orban și UDMR în Transilvania
Urmăriți PressHUB și pe Google News!