Am în lista mea de Facebook o poetă din Moscova, a fost înainte de pandemie la Timișoara, la un festival de literatură. Aseară târziu mi-a apărut pe wall o postare scurtă a ei. Am intrat pe pagina ei.
Încă din 24 februarie a postat constant împotriva agresiunii lui Putin în Ucraina, se pare că va avea probleme cu autoritățile.
Am citit postări, commentarii, am făcut o adevărată călătorie pe wall-urile celor care comentau la postările ei. Oriunde ajungi cu această incursiune virtuală dai de o stare de tensiune, de ruși năuciți de războiul declanșat de Putin împotriva ucrainenilor.
Știu ce se întâmplă, ieri s-a postat masiv despre noua lege care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru „fake news” legat de „operațiunea militara specială”.
Am văzut distribuite de ruși postările unor ucraineni din Kiev sau Harkiv care țin un jurnal al dezastrului pe care îl trăiesc – bombe, explozii, adăposturi, viața pe un front de război.
Apoi, am dat de wall-ului unei avocate din Saint Petersburg care se pune la dispoziția celor care au nevoie de sfaturile ei. Situația e tensionată, rușii sunt consternați, nu știu cum să gestioneze situația – ce implicații juridice sunt dacă ies să protesteze, cum să gestioneze ce se întâmplă, să își vândă bunurile, să nu le vândă, rubla s-a prăbușit, totul se devalorizează.
Sau povestea unei femei denunțată la poliție/miliție, deși nu a postat niciun comentariu, nu a participat la proteste, chemată la poliție și întrebată dacă are ceva împotriva regimului. Frica e mare.
Au început denunțurile, dar oamenii nu tac.
Sau despre probleme în farmaciile din Moscova sau Saint Petersburg, scrie avocata. Aflată într-o farmacie pentru a cumpăra insulină – e deja o problemă să o găsești, dă peste un tânăr care nu își mai găsește un anumit tip de insulină. Tânărul e disperat, nu își mai găsește medicamentele necesare.
Tensiunea, stupoarea, groaza, dezastrul sunt aproape perceptibile dacă citești toate acestea. Oriunde te uiți. Posibil că la tipul acesta de atitudine, în toate ramificațiile virtuale, te poți întâlni și cu susținătorii lui Putin, însă nu am mai continuat incursiunea virtuală atunci când am dat peste filmarea cu un copil din Ucraina care se pierduse de mama lui, neștiind să spună cum o cheamă.
Dimensiunea dramelor care se petrec lângă noi, în Ucraina, dar și dimensiunea terorii care crește în Rusia, e aproape perceptibilă. Există în realitate.
Comentariu postat inițial pe contul de Facebook al Danielei Rațiu.