luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterDinastia popilor: clanurile de preoţi din Bihor îşi promovează neamurile şi îşi...

Dinastia popilor: clanurile de preoţi din Bihor îşi promovează neamurile şi îşi lăsă parohiile moştenire

Credincioşii ortodocşi îi spun preotului „părinte”. În Bihor, aşa şi este! Tot al treilea popă şi-a băgat în biserică, pe lângă el, fiul sau ginerele, iar tot al doilea şi-a tras fratele, nepotul sau finul.

Legătura de sânge garantează moştenirea unei parohii, iar cea spirituală o proptă pentru obţinerea uneia. Pentru că şi în Biserica Ortodoxă nu contează atât ce cunoşti, ci pe cine cunoşti, BIHOREANUL ridică vălul de pe viaţa secretă a clanurilor popeşti care îşi dispută influenţa sub oblăduirea episcopului Sofronie Drincec…

Normele bisericeşti sunt clare. Statutul Bisericii Ortodoxe Române prevede că posturile clericale se atribuie doar prin concurs, iar pentru a accede la o parohie de oraş, considerată mai complexă, preotul trebuie să facă un stagiu de minimum 5 ani la ţară. Apărută în 2011, Hotărârea sinodală 5.504 obligă Episcopiile să anunţe toate posturile vacante şi stabileşte condiţii stricte pentru desfăşurarea probelor, scrisă şi interviu.

Mai mult, în 2014, Prea Fericitul Daniel Ciobotea (foto), Patriarhul României, a obţinut de la Sfântul Sinod o normă de inspiraţie corporatistă, de-a dreptul revoluţionară. Hotărârea sinodală 3.745 reclamă „incompatibilitatea angajării sau funcţionării în acelaşi timp, într-o relaţie ierarhică şi/sau funcţională, a soţilor/soţiilor sau rudelor până la gradul III inclusiv în cadrul aceloraşi unităţi sau subunităţi din cadrul sectoarelor instituţiilor centrale bisericeşti, a eparhiilor, protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor, precum şi în instituţiile de învăţământ teologic”.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE