luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterDiplomaţie UE: Cu mâinile goale şi umilit

Diplomaţie UE: Cu mâinile goale şi umilit

Un nou început? Un eşec total. Uniunea Europeană a fost umilită. Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, crede că relaţiile cu Rusia sunt la pământ. Se poate mai rău, consideră Christian F. Trippe.

Încercarea de a readuce pe făgaşul normal relaţiile dintre UE şi Federaţia Rusă poate fi considerată ca fiind un eşec pe termen lung. Acesta este rezultatul întâlnirii dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Conferinţa de presă a celor doi s-a transformat într-o lecţie de aroganţă şi eşec. Borrell părea, din când în când, ca un elev prins la înghesuială, slab pregătit. Serghei Lavrov este cunoscut pentru obiceiul de a nu dărui nimic partenerilor de negocieri, dar, de această dată, el i-a răpit lui Borrell până şi demnitatea.

Uniunea Europeană nu ar fi demnă de încredere, state comunitare precum Germania şi Franţa s-ar fi comportat „arogant” în relaţia cu Rusia şi ar fi refuzat să ofere informaţii importante Moscovei pentru clarificarea cazului Navalnîi, în Spania există doar hotărâri juridice motivate politic faţă de separatiştii catalani. Acestea sunt doar o parte din cascada de acuzaţii şi minciuni cu care Lavrov l-a copleşit pe Borrell. Iar Borrell a preferat să tacă. A mizat pe tonul amical, deşi doar o criză controlată de furie l-ar fi putut opri pe Lavrov din triada lui necontrolată.

În timp ce cei doi jucau acest spectacol trist în faţa presei, Ministerul de Externe, condus de Lavrov, a finalizat afrontul. Trei diplomaţi din state comunitare vor fi expluzaţi, pe motiv că ar fi participat la protestele generate de arestarea şi condamnarea faimosului critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi. Cele trei state – Germania, Polonia şi Suedia – au respins cu fermitate acuzaţiile, iar Josep Borrell a protestat, în scris, faţă de această decizie.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE