The Directorate General for Child Sales: How Liviu Dragnea got taken down by an investigation into the trafficking of minors
Maybe today the former leader of PSD, Liviu Dragnea, wouldn’t have been imprisoned if some people had not convinced Romanian prosecutors to investigate a case of human trafficking in Teleorman county. Few people know that before discovering the two cases of illegal hirings in the Child’s Protection Department, the institution was under investigation after the former director, Floarea Alesu, was accused of asking for money, jewelry and whiskey bottles in return for skipping the legal procedures to place children with adoptive families. Without those complaints there wouldn’t have been an investigation concerning the illegal hirings in Child’s Protection Department from Teleorman county. This journalistic investigation found the people that were interested in adopting children in Teleorman and discovered a true human trafficking network in that particular public institution, whose main concern should have been the children’s welfare.
Sistemul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman a fost interesant pentru opinia publică strict prin prisma faptului că el a generat o serie de consecințe la nivel politic, prin condamnarea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Și dacă multora li s-a părut că instigarea la abuz în serviciu ar fi fost singurul fir de care autoritățile s-au putut agăța pentru a-l încarcera pe Dragnea, povestea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman îi contrazice, prin ramificațiile lui, mult mai grave.
Căci faptele probate de procurori în speța angajărilor au derivat dintr-un dosar mult mai greu, care viza traficul de minori în cadrul unei instituții publice. Pentru că, în realitate, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman nu a fost vorba doar despre câțiva angajați trecuți fictiv în documentele de plată, ci despre ani întregi în care copiii din centrele de plasament ale Teleormanului au fost vânduți, la bucată, pe sume derizorii. Adevărul a ieșit la lumină în urma sesizărilor făcute, în mod anonim, de persoane cărora li s-au cerut bani și alte cadouri pentru urgentarea procesului de adopție, iar principala rotiță a sistemului a fost nimeni alta decât directorul instituției, Floarea Alesu, care devenise parte a unei veritabile rețele de trafic de persoane.
Articol realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.