luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterDirector de spital, condamnat la trei ani de închisoare, după ce a...

Director de spital, condamnat la trei ani de închisoare, după ce a făcut achiziții la supra-preț

Lucian Alexe a fost vreme de mulți ani directorul Spitalului Caritas din Roșiorii de Vede și a generat, de-a lungul vremii, mai multe scandaluri în Teleorman, legate de comportamentul unora dintre managerii de spitale față de banul public. După un proces care durează din 2017, Alexe a fost condamnat la 3 ani de închisoare și a primit 100 de zile de muncă în folosul comunității.

În anul 2017, Alexe a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție. Cu toate acestea, el a fost menținut în funcție până la debutul pandemiei de coronavirus în județul Teleorman, fiind demis, însă, nu pentru scandalul de corupție în care era implicat, ci pentru că a încercat să amâne pregătirile spitalului pentru a deveni suport pentru bolnavii de Covid-19, fapt ce a dus la infectarea a 14 cadre medicale în primele luni ale pandemiei.

Acuzațiile care l-au vizat pe Alexe au fost complicitate la abuz în serviciu, la fals intelectual și la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În același dosar a fost judecat și directorul economic al spitalului, Maria Bratcoveanu, pentru abuz în serviciu, după ce a făcut achiziții de materiale sanitare la prețuri supraevaluate.

Potrivit DNA, Maria Bratcoveanu ar fi făcut, în perioada 2007 – 2009, mai multe achiziții sanitare la prețuri supraevaluate, întocmind în fals contractele de achiziție, precum și referatele aferente semnate și de managerul spitalului, Lucian Alexe. Astfel, Alexe ar fi devenit complice în această poveste și ar fi facilitat acte de corupție, identificate destul de repede de procurorii DNA. Trebuie menționat, însă, și faptul că relația lui Lucian Alexe cu administrația locală pare să fi fost, de-a lungul timpului, una foarte bună, și s-a bucurat de susținerea primarului orașului Roșiorii de Vede într-o mare parte a timpului în care a condus spitalul.

Ca atare, despre achizițiile la supra-preț s-a știut în Roșiorii de Vede, iar problemele cu legea ale lui Lucian Alexe n-au făcut decât să știrbească imaginea unității sanitare și să contribuie la scăderea încrederii populației în sistemul medical, mai ales după ce Alexe s-a înscris la concursul de ocupare a postului de manager, după ce fusese trimis în judecată în speța achizițiilor. Prejudiciul creat de cei doi se ridică la 259.013 lei, în anul 2017 fiind dispusă măsura sechestrului asupra unor bunuri imobile ale acestora.

Acum, atât Lucian Alexe, cât și fostul director economic al spitalului, Maria Bratcoveanu, au primit o condamnare de 3 ani la închisoare și 100 de zile de muncă în folosul comunității. Aceștia vor presta munca neremunerată chiar la primăria Roșiorii de Vede.

În plus, instanța a stabilit și sechestru asupra două bunuri imobile ale celor doi, mai precis două terenuri din Roșiorii de Vede și București, pentru a acoperi valoarea despăgubirilor civile, așa cum a fost ea stabilită de instanță.

“Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa nr. 388/P/2012 din data de 10.08.2017 a Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra unui teren extravilan, situat pe raza municipiului Roșiorii de Vede, în valoare estimativă de 12.500 lei, aparţinând inculpatei Bratcoveanu Maria, şi asupra unui imobil și terenul aferent, situate în București, aparţinând inculpatului Alexe Lucian, în valoare estimativă de 50.000 euro. Obigă pe inculpata Bratcoveanu Maria la plata diferenţei de 1.600 lei, onorariu expert contabil. Obligă inculpaţii, în solidar, să plătească suma de 10.000 lei, cheltuieli judiciare către stat”.

Hotărârea nu este definitivă.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE