Ce mai înseamnă să fii patriot? Ce are voie să facă un patriot și ce nu are voie să facă? Hot News a adresat aceste întrebări unor personalități, unor antreprenori si unor studenți. Oameni care au trăit mult timp sub comunism, oameni care au trăit o bucată scurtă de comunism și tineri care nu au prins deloc comunismul.
Paul Prisecaru: Eu nu cred că patriotismul adevărat s-a schimbat prea mult în ultimii 30 de ani. De fapt, nu cred că s-a schimbat niciodată (…).
Problema majoră pe care o văd la momentul actual este lipsa motivației la nivelul societății și lipsa viziunii, chiar a capacității elitelor de a face pașii decisivi ca să ne câștigăm locul pe care îl merităm. (…) Facem parte din cea mai puternică alianță militară din lume, suntem în Uniunea Europeană alături de partenerii noștri, avem una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa. Pe scurt, în acest moment, avem cel mai bun statut pe care ni-l permit geografia și istoria. Și totuși, spațiul public este dominat de energii negative și pesimism. Adaug și eu la atitudinea asta defetistă: nu știm să ne bucurăm de ce avem și să ne valorificăm potențialul. Din păcate, patriotismul a avut la noi întotdeauna o încărcătură negativă, inclusiv de ziua națională, care trebuie să fie o bucurie, nu o ocazie de a ne aduce aminte despre cum am fost asupriți (…)”.
Daniela Moiș: Patriotismul este sinonim pentru mine ca fiind și o mândrie națională (…).
Daniel Dăianu: (…) A fi patriot inseamna sa nu fii naiv, sa nu crezi, scuzati expresia, ca tot ce zboara se manancă.
Articolul integral, pe HotNews.ro!
Citește și: VIDEO La mulți ani, România! Paradă Militară Națională de 1 Decembrie (presshub.ro)