Discuțiile despre prelungirea vârstei de pensionare: Ce arată datele Eurostat cu privire la speranța de viață la 65 de ani

Data:

spot_img

Discuțiile legate de o posibilă prelungire a vârstei de pensionare s-au reaprins cu fumigene și cu petarde, chiar dacă oficial, PSD spune că nu e de acord cu majorarea opțională a vârstei de pensionare: speranţa de viaţă a scăzut anul trecut, cu 1,4 ani iar speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din UE. Acesta este doar jumătate din răspuns, cealaltă jumătate lipsind de pe agenda publică. Ce arată datele Eurostat cu privire la speranța de viață la 65 de ani din România, speranța de viață sănătoasă la 65 de ani, proiecțiile pe următorii ani și unde ne situăm printre celelalte țări europene.
Începem cu estimările Eurostat cu privire la speranța de viață la 65 de ani:

Aparent, femeile vor trăi încă 25 de ani iar bărbații își vor lua pensia încă 22 de ani. Sună bine, dar dacă intrăm în detalii vom vedea că acestea nu sunt atât de roz.
”De ce nu poate creşte vârsta de pensionare în România. Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti)”, spune purtătorul de cuvânt al PSD.
Așa este. HotNews a scris din februarie anul trecut acest lucru. El nu e specific doar României, ci e valabil pentru întreaga Europă.
Datele sunt în graficul de mai jos:

Revenind la pensionare, mai trebuie să ne uităm la un indicator: speranța de viață sănătoasă la 65 de ani. Cu alte cuvinte, la câți ani ne așteptăm să petrecem într-o stare fizică bună, după ce am depășit vârsta de 65 de ani. Răspunsul e cel de mai jos:

Majoritatea românilor spun că au o stare de sănătate bună şi foarte bună, potrivit unei anchete din 2021 a Statisticii, dar 3 români din 4 cu vârsta de 65-74 ani se plâng de starea lor de sănătate. Dacă ne uităm la cei de peste 75 de ani, 90% au probleme medicale.
Se poate intra în detalii (uitându-ne la starea de sănătate orală percepută, unde începând cu vârsta de 55 ani, peste jumătate dintre români spun că aceasta este ”rea sau foarte rea”. Detalii, în cercetarea INS și pe HOTNEWS.RO

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related