Dispariția aurului Argentinei pune un semn de întrebare întregii lumi | Aktual24

Data:

spot_img

Dispariția aurului Argentinei pune un semn de întrebare întregii lumi. Rezervele sale de aur includ aproape două milioane de uncii troy (o uncie troy rezultă aproximativ 31,1034768 grame), estimate la 4,5 miliarde de dolari. Există temeri că acesta ar fi fost confiscat.

Administrația președintelui de dreapta Javier Milei a recunoscut transferul recent de aur în străinătate, dar nu a precizat cantitățile, destinația sau scopul acestei măsuri. Nici Banca Centrală nu a furnizat detalii. Există temeri că aurul ar putea fi confiscat, din cauza cazurilor juridice de lungă durata care au fost intentate împotriva Argentinei de către creditorii străini.

Vestea privind transferul aurului nu a fost anunțată oficial de guvern sau de banca centrală. Mai degrabă, informația a venit de la sindicatul lucrătorilor bancari, cunoscut sub numele de La Bancaria. Liderul acestuia – parlamentarul de stânga Sergio Palazzo – a prezentat o cerere în cadrul Legii privind accesul la informațiile publice pentru Banca Centrală a Republicii Argentina (BCRA), întrebând „dacă au existat operațiuni de trimitere de lingouri de aur în străinătate în cursul lunii iunie”. Mai exact, acesta a cerut să știe dacă au avut loc transferuri de aur la 7 și 28 iunie prin intermediul Lumil – o firma privată de securitate care transporta obiecte de valoare – și British Airways. De asemenea, el a dorit să cunoască sumele specifice, destinația acestora, procedurile administrative întreprinse, precum și numele funcționarilor implicați.

Citește și: Ionel Scrioșteanu speră ca lotul 5 din autostrada Pitești-Sibiu să fie terminat până la finalul acestui an | Argeșul Online

BCRA are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde legiuitorului și nu a făcut-o încă. Dar vinerea trecută, ministrul Economiei, Luis Caputo, a recunoscut că operațiunea a fost într-adevăr efectuată. „Este o mișcare foarte pozitivă… dacă aveți aur în BCRA, este că și cum ați avea [active] în interior care nu pot fi folosite pentru nimic. Dacă îl aveți în afară țării, puteți obține randamente”, a susținut el, într-un interviu acordat La Nacion+, un canal de televiziune argentinian. „Este mult mai bine să le ai păzite afară, unde ți se plătește ceva”, a adăugat el.

Transferul aurului ar fi legat de utilizarea drept garanție pentru un împrumut punte

Cuvintele sale sugerează că scopul transportului – posibil către Londra sau Basel, conform speculațiilor – a fost acela de a depune aurul și de a obține dobânda. Cu toate acestea, dacă este într-adevăr așa, numeroși economiști au avertizat că logica transferului – cu costul asigurării necesare – nu a justificat operațiunea, având în vedere că randamentele sunt foarte scăzute.

De asemenea, fără a oferi detalii, președintele Milei a sugerat ulterior că transferul aurului este legat de posibilitatea de a-l utiliza ca garanție pentru a contracta un împrumut punte. Președintele a declarat că Argentina are deja suficienți dolari americani disponibili pentru a plăti scadența dobânzii la datoria externă – o plată de aproximativ 1,6 miliarde de dolari – care este scadentă în ianuarie 2025. El susține că împrumutul punte ar fi pentru a plăti o sumă suplimentară de 3 miliarde de dolari creditorilor străini.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Partidul REPER vine cu un răspuns la scrisoarea Ambasadei Chinei cu privire la vizita în Taiwan a deputatului Cătălin Teniță

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...