Distrugerea presei. Monstrul creat de regimul Iohannis – PNL – PSD

Data:

Guvernul, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pregătește o nouă tranșă de bani pentru moguli. Vine campania anti-cutremur, mai vin niște sute de mii de euro să hrănească cel mai mare monstru pe care l-a creat regimul Iohannis – Ciucă – Ciolacu: presa cumpărată și anesteziată.

Marea coaliție a reușit să producă cea mai serioasă problemă pentru democrația necoaptă din România. Uciderea presei, adică a spiritului critic, a inimii oricărei democrații. Vedeți în Rusia cum s-a zombificat o populație de 140 de milioane, în absența presei libere. În felul acesta puteți înțelege pericolul iminent.

Până în 2020, presa mainstream, așa imperfectă cum a fost dintotdeauna, reușea cumva să acopere mare parte din realitate. O parte a presei era pro-PSD, alta anti-PSD, o parte era anti-borfași, alta pro-borfași etc. Plus micul segment al presei independente. La finalul zilei, publicul putea compune puzzle-ul societății.

2020 a fost anul în care guvernul și partidele au înțeles că pot cumpăra presa in corpore. Cu bani publici. Cu instrumentele inventate de Liviu Dragnea, care nu a mai apucat însă să le folosească.

Citește și: Raport despre libertatea presei în România. Campanii de linșaj public și kompromat, mesaje de amenințare, presiuni ale autorităților

A făcut-o guvernul Orban sub pretextul campaniei de informare în pandemie și a înțeles rapid că mogulii media (majoritatea pușcăriași cu ani grei de închisoare) răspund mult mai ușor la stimulul „bani” decât la stimulul „dosare”. Experimentul a continuat prin PSD și PNL, care au ajuns să cumpere la propriu presa, mai ales televiziunile, cu zeci de milioane de euro plătiți anual din bugetul statului.

Și a mers. Mogulii au priceput jocul și au acceptat bucuroși banii. Patronii marilor holdinguri au lăsat o parte din arginți și în redacții, să nu aibă cumva ziariștii probleme subite de conștiință.

Autocenzura e aproape totală. Cu excepția câtorva redacții independente care nu iau bani de la partide sau de la guvern, presa s-a transformat în organ de propagandă. O spun deja organismele internaționale precum Comisia Europeană și Consiliul Europei, o spune Reporter fără Frontiere, o spun cele 3-4 ONG-uri care mai funcționează în țară.

Citește și: Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

Degradarea presei e accelerată și produce scene kafkiene. Invitat azi la Antena 3, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș nu a fost deranjat nici măcar cu o întrebare despre rateul de moment al guvernului, care riscă să piardă o tranșă de 3 miliarde de euro de la UE pentru că nu și-a respectat promisiunile. Un subiect enorm, de cert interes public. În locul întrebărilor legitime pe această temă, Boloș (pe care unii politicieni îl dau viitor premier) a fost invitat – da, invitat – să ne spună ce face guvernul în caz de cutremur. Cutremurător moment.

Aceste scene se repetă zilnic, de câteva ori pe zi, la trusturile fondate ori controlate de Dan Voiculescu, Zoltan Teszari, Maricel Păcuraru, fugarul Sebastian Ghiță, la posturile publice sau în organe de presă mai mici. În local e dezastru, presa independentă e aproape sugrumată.

Sumele cheltuite de politicieni din bani publici sunt inimaginabile. PSD și PNL cheltuie anual zeci de milioane de euro din subvenția de la bugetul de stat. UDMR cheltuie și ea sume considerabile, ajutată și de București, și de Budapesta. AUR nu plătește nimic din subvenție, dar campaniile de pe rețelele sociale ori de la RTV au și ele costuri.

(USR e singurul partid care nu face contracte cu presa la nivel central). Adăugați la asta sute de primării și consilii județene, zeci de ministere, sute de companii de stat, plus câteva zeci de europarlamentari care își cumpără presa în nume propriu.

E un dezastru.

Comentariul integral în G4Media.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi este redactor-șef și co-fondator al portalului G4Media.ro din 2018. Înainte, el a fost redactor-șef HotNews.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea București) și cursurile de jurnalism economic și politic pentru ziariști din Europa de Est ale Fundației Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related