În contextul în care ministerul de Finanțe a acceptat plata a 300 de diurne de 2% pe zi din salariul brut pentru magistrați, Presshub a încearcat să afle cine ar fi aceștia. Întâmplător sau nu, mulți dintre ei sunt șefi sau partenerii șefilor din justiție. Aceste cheltuieli au rămas în ordonanța austerității, nu și costurile cu repatrierea românilor morți în străinătate.
Detașații sau delegații la CSM, ministerul Justiției sau Inspecția Judiciară, care nu au domiciliul stabil din cartea de identitate într-un imobil situat în Capitală, beneficiază de diurne care ajung la aproximativ 10.000 de lei net pe lună. „Păstrarea diurnei de 2% a fost solicitată din Ministerul Justiţiei pentru a nu perturba activitatea în instanţe”, a explicat Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, menținerea privilegiilor pentru cei 300 de speciali din Justiție salvați prin ordoananța austerității.
În interiorul sistemului, cele aproximativ 300 de posturi sunt privite ca adevărate „recompense”. Dar cine sunt cei care dacă și-ar face mutație pe locuințele pe care le dețin în Capitală ar perturba activitatea în instanțe?
Venitul mediu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe anul trecut a fost de 530.000 de lei. Aici intră inclusiv diurna de detașare primită de membrii CSM care nu au locuințe în Capitală.
Casele în București, domiciliile aiurea
Mihaela Laura Radu, membru al Consiliului a declarat că deține două apartamente în Capitală și că a încasat de la CSM 535.000 de lei, aproximativ egal (538.000 de lei) cu colegul ei de la Alba, Liviu Odagiu, care nu are casă în București. De aici tragem concluzia că judecătoarea Radu are domiciliul stabil trecut la altă adresă, cel mai probabil într-o localitate din Bacău unde a moștenit o parte dintr-o casă și un teren. Ambii și-au trecut la rubrica „venituri” „Salariu si alte drepturi de natură salarială”, fără a spune defalcat, cât a fost salariu și cât diurna pentru că lucrează la CSM.
Diurnă primește și Daniel Grădinaru, un alt membru al CSM care a încasat anul trecut 606.000 de lei de la CSM și 363.000 de lei drepturi salariale restante de la instanța supremă. Grădinaru are un apartament în București dar și o casă în Chiajna, unde cel mai probabil are domiciliul stabil, așa că se califică pentru a încasa diurnă.
Beneficiară de diurnă este și Denisa Stănișor, fosta președintă a Consiliului. Stănișor a declarat că deține o casă în București și a câștigat 555.000 de lei de la Consiliu, adică aproape egal cu colegii care nu au case în București.
Diurnă de detașare va primi și Bogdan Mateescu, judecător și secretar general al Ministerului Justiției, trimis recent de CSM la minister.
Procurori cu diurne
Un procuror membru ales al CSM a câștigat anul trecut aproximativ 400.000 de lei de la Consiliu, inclusiv diurna de 2% pe zi lucrătoare din salariul brut.
Mărioara Cătălina Sîntion a declarat că a încasat anul trecut diurnă în valoare de 86.000 de lei, deși deține în coproprietate 3 apartamente în București.
Mihalcea Fănel, procuror pensionat și membru al CSM din partea societății civile a declarat că a încasat anul trecut o diurnă de delegare/detașare în valoare de 107.000 de lei. Ea se adaugă la salariul de 406.000 de lei și la pensia specială de 328.000 de lei.
Șeful DNA, Marius Voineag, locuiește într-un apartament de protocol al RAAPPS, deși deține două apartamente și o casă de locuit în Voluntari, oraș învecinat cu Capitala. Soția sa, Marilena, a obținut din partea CSM o nouă detașare de 3 ani la Consiliu în mai 2024.
Andrei Nicolae Solomon este adjunctul procurorului general. Și el locuiește într-o locuință de protocol a statului. Soția sa, Camelia Maria Solomon este detașată la Institutul Național al Magistraturii (INM) și a încasat anul trecut 272.000 de lei ca „judecător detașat”.
Ionuț Ardeleanu, șef de Secție în DNA, deține două apartamente în București. Cu toate acestea, a încasat anul trecut 91.000 de lei „cf art. 13 alin. 1 lit. a si b din OUG 27 din 2006”. Ce spune respectivul articol? „Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de următoarele drepturi: diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară”.
Remus Iulian Popa, șeful secției de urmărire penală a Parchetului General, a încasat anul trecut diurnă în valoare de 70.000 de lei, în calitate de fost inspector judiciar la Inspecția Judiciară. Asta deși deține din 2022 un apartament în București. În plus, pe lângă salariu, Remus Popa a încasat 60.000 de lei indemnizație de concediu tot de la Inspecția Judiciară.
Ioan Paul Chiș este procuror militar detașat la CSM. Are o locuință în Dumbrăveni, Ilfov, motiv pentru care a încasat diurnă de 49.000 de lei, fiind angajatul Consiliului.
Delegații CAB și din Ilfov
Delegată din iunie 2023 la Curtea de Apel București este și Adriana Pencea. A decis rejudecarea procesului lui Puiu Popoviciu, după care a fost numită vicepreședinte al CAB. A câștigat anul trecut 400.000 de lei, inclusiv diurna de delegare, pe motiv că nu are apartament în București.
Tribunalul Teleorman după delegarea Lianei Arsenie la șefia Curții de Apel București avea nevoie de o nouă conducere, așa că a fost adusă de la judecătoria Zimnicea, tot prin delegare, Anița Georgiana Chivu care a încasat anul trecut 62.000 de lei diurnă de la Tribunalul Teleorman, ea având domiciliu stabil în Bragadiru.
Mihaela Elisabeta Iordachescu este judecător la Buftea, are 3 apartamente în Otopeni și a fost delegată la Tribunalul Ilfov, la o distanță de 15 kilometri, până în 2025. A încasat anul trecut o diurnă de delegare de 96.000 de lei de la Tribunalul Ilfov.
Georgeta Ramona Dunca este judecător la Giurgiu, are un apartament în București și a fost delegată de la Giurgiu la judecătoria Buftea. A încasat anul trecut 84.000 de lei pe lângă salariu, ca diurnă. Soțul ei, Wilhelm Dunca, procuror DIICOT, a încasat 162.000 de lei diurnă de la DIICOT București.
Detașații de la Inspecția Judiciară
Roxana Ioana Petcu este șefa Inspecței Judiciare și are domiciliul în Mogoșoaia, la 15 kilometri de București. Din cauza acestui lucru a încasat anul trecut 113.000 de lei pentru diurnă, chirie și transport.
Liviu Mustață este director al Direcției de inspecței pentru procurori. Are un apartament în București și lucrează pentru Inspecția Judiciară, dar nu are domiciliul din cartea de identitate trecut în București. Așa că încasează, pe lângă salariu, o diurnă de delegare și de detașare în valoare totală de 80.000 de lei/an.
Prin ordonanța austerității aprobată la începutul acestui an au „înghețat” pensiile și salariile, nu se mai indexează alocațiile copiilor cu rata inflației și statul nu mai suportă contravaloarea repatrierii corpurilor românilor decedați în alte state.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!