Dividendele scoase de companii în ianuarie, cifră record: echivalentul a 1,2% din PIB

Data:

Companiile din România au scos masiv bani sub formă de dividende în luna ianuarie (aferente rezultatelor financiare din trimestrului anterior, respectiv T4 2022). Ianuarie a fost ultima lună în care impozitul aplicat este de 5%, acesta fiind majorat la 8% începând cu acest an.

Încasările din impozitul pe dividende au înregistrat un avans de 359,8% în prima lună din 2023, ”pe seama creșterii semnificative a dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reținerea cotei de impozit de 5%”, se explică într-o notă de subsol a raportului care însoțește execuția bugetară din ianuarie, realizat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Astfel, companiile au plătit impozite pe dividende de circa un miliard de lei în ianuarie. Cum acestea reprezintă 5% din valoarea dividendelor încasate efectiv, dintr-un calcul simplu reiese că din firmele din România au dispărut în prima lună a acestui an cel puțin 20 de miliarde de lei, echivalentul a 1,2% din PIB.

Continuarea în Cursdeguvernare.ro

Citește și: Piața de energie din România, reglementată după „un mecanism bizar, hiper-centralizat, care va crea disfuncționalități”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related