Jumătate din ucrainenii refugiați la Constanța s-au întors în război sau au plecat în altă țară

Data:

spot_img

Jumătate din ucrainenii refugiați la Constanța s-au întors sub bombardamente, în țara măcinată de război, sau și-au făcut bagajele și au plecat în altă țară cu programe de asistență mai consistente și mai ușor de accesat pentru ei, copiii și bătrânii lor. 

Constanța a avut, de la începutul războiului, din 24 februarie 2022, și are în continuare, a doua cea mai mare comunitate de refugiați ucraineni din România, după București. Peste 20.000 dintre ei erau stabiliți în tot județul anul trecut, cei mai mulți de-a lungul litoralului, iar aproximativ jumătate dintre ei erau copii. 

Astăzi, la aproape doi ani de război, jumătate din comunitate s-a dizolvat, după ce în jur de 10.000 din refugiați au preferat să se întoarcă în Ucraina sau să se orienteze spre vestul Europei. De ce?

Când refugiații nu mai „produc” cât turiștii și chiriașii obișnuiți

Anul trecut, ucrainenii ”produceau” mai mulți bani decât chiriașii sau turiștii obișnuiți, atât pentru micii întreprinzători, cât și pentru hotelierii care și-au ținut unitățile deschise și în afara sezonului estival. 

Politica statului român a fost controversată și îndelung dezbătută în spațiul public pentru că guvernul a decis să acorde câte 50 de lei fiecărui ucrainean pentru o zi de cazare și câte 20 de lei pentru hrana zilnică, fără a impune minime condiții de integrare.

Citește și: Aktual24 | Franța decide miercuri dacă îl extrădează în România pe Prințul Paul. Lambrino: „Am încredere în Franța că mă scoate din acest coșmar”

O chirie lunară de 4.500 de lei

Acest lucru a ajutat ucrainenii să-și găsească rapid un loc unde să se stabilească imediat după ce au trecut granița în România. O mamă cu doi copii „însemnau” o chirie lunară de 4.500 de lei, adică de cel puțin două ori mai mult decât chiria lunară obișnuită pentru un apartament de două camere sau o garsonieră într-un cartier bun al Constanței.

„Comunitatea s-a înjumătățit și pe fondul scăderii suportului general, al statului și al donatorilor”, arată coordonatorul World Vision la Constanța

Răzvan Cătălin Nicola, coordonatorul World Vision la Constanța (unul dintre ONG-urile cu care colaborează Guvernul României și care primește refugiați în România), a explicat într-un interviu pentru Info Sud-Est cum și de ce s-a înjumătățit comunitatea de refugiați ucraineni în al doilea mare pol din țară. 

Continuare în Info Sud-Est!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Info Sud-Est / Cristian Andrei Leonte)

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related