DNA anchetează cum a cumpărat România dozele de vaccin anti-COVID. Reacția CNCAV

Data:

Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că a înregistrat un dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat serurile de imunizare anti-COVID.

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.
Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, precizează Biroul de Comunicare al DNA.

Potrivit DNA, această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.

„În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat (…). Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001″, se mai arată în comunicat.

Ce spune Valeriu Gheorghiță

Drept reacție la anunțarea deschiderii dosarului penal, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a precizat că achiziția vaccinurilor anti-COVID-19 în România se supune aceleiași proceduri elaborate de Comisia Europeană și că, până acum, țara noastră a recepționat aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin, în stoc fiind, în prezent, cca. 3,7 milioane de doze.

„Au fost administrate peste 9,95 milioane, restul, diferența până la 14,7 milioane de doze, au fost fie donate, fie revândute”, a precizat Valeriu Gheorghiță, marți, în cadru unei conferințe de presă (Video, min.44.57).

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa

Raport al serviciilor secrete americane despre principalele provocări de...

28 de inculpați, achitați într-un dosar de contrabandă cu țigări după 7 ani de proces

28 de inculpați, achitați. Într-un singur dosar de contrabandă...