Angajaţii de la Mediu, mituiţi cu rable

Data:

spot_img

Angajaţii de la Mediu, mituiţi cu rable. Ancheta declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cadrul instituțiilor pentru protecția mediului de la Botoșani a adus și prima condamnare. Este vorba de un întreprinzător local din Darabani, care a recunoscut faptul că dat mită pentru a obține viza anuală pe autorizația de mediu aferentă unui atelier de dezmembrare a mașinilor.

Surprinzător, șpaga oferită ar fi fost în fapt o mașină uzată cedată unui consilier din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani. Asta pentru ca angajatul APM să-și poată cumpăra o mașină hibrid prin programul Rabla.

Citește și Distracţie într-o ţară în război: românii merg la schi în Ucraina

„Tranzacția” a făcut obiectul descinderilor organizate de procurorii DNA în martie 2023, în județul Botoșani. Atunci, anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar și alte probe, atât de la instituții, de la cei bănuiți de fapte de corupție, dar și de la cei controlați.

În timpul anchetei, omul de afaceri Marian S., acuzat de dare de mită, a recunoscut faptele și a solicitat încheierea unui acordul de recunoaştere a vinovăţiei. În baza acordului, procurorii i-au stabilit o condamnare de un an și şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Acordul a fost validat și de magistrații Tribunalului Botoșani, pe 31 ianuarie a.c. Așa se face că timp de doi ani, Marian S. va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații, printre care și prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Maşină luată pentru Programul Rabla

Potrivit documentelor aflate la dosar, faptele s-ar fi petrecut în perioada septembrie – octombrie 2022, când omul de afaceri i-ar fi oferit consilierului de la APM documentele pentru o mașină uzată pentru ca acesta să beneficieze de prima de casare și de ecobonusurile aferente pentru achiziționarea unei mașini ecologice la preț redus.

Mașina ar fi fost un Land Rover, tip Freelander, casat în 2022, Așa se face că angajatul APM ar fi obținut în final prime de casare în valoare de 9.000 de lei (n.r. – pentru casarea a două vehicule uzate) și 7.500 lei reprezentând ecobonusuri, astfel încât valoarea totală a bonificației ar fi ajuns la suma de 16.500 de lei.

Citește și Condamnat pentru sex cu o elevă, un profesor nu a primit interdicție să vină la școală

Interesant este că șpaga a fost oferită după ce consilierul APM se interesase deja la reprezentanța firmei de mașini despre condițiile de obținere a bonusurilor. Ba mai mult. În timpul discuțiilor cu reprezentanții firmei ar fi lăsat de înţeles că, în ciuda penuriei de mașini uzate, el va obține prima de casare.

Asta pentru că el este cel care autorizează atelierele de dezmembrări auto. Procurorii DNA au ajuns și la cea de a doua persoană care a oferit a doua mașină uzată pentru bonusul maxim de casare, doar că în acest caz cercetările mai durează.

Mai multe aflați din Monitorul de Botoșani.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related