Doar 8% dintre români mai participă la parada de 1 Decembrie. Peste 40% aleg să petreacă Ziua Națională urmărind parade și alte evenimente din fața televizorului. 30% preferă să participe fizic la evenimente precum concerte sau vizite la muzeu în zona lor.
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, 14% dintre români călătoresc cu această ocazie și doar 8% participă fizic la parade, arată un studiu realizat de Cult Research.
„Cercetarea noastră oferă o privire realistă asupra modului în care românii sărbătoresc Ziua Națională. Diferențele generaționale sunt relevante în ceea ce privește gradul de activism public al categoriilor demografice.
Aceste rezultate pot ajuta la conturarea viitoarelor sărbători in unele mai inclusive și mai atractive pentru toate categoriile de public”, a explicat Paul Acatrini, Managing Partner & Research Director Cult Research despre rezultatele studiului.
Citește și: Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României. Agenda nu e publică momentan
Persoanele cu vârste între 55 și 64 de ani preferă să rămână acasă
Cercetarea a demonstrat că persoanele de până în 35 de ani sunt mai dispuse să participe direct la evenimente culturale locale, indicând o dorință mai mare de a fi implicați și conectați la comunitatea lor. Persoanele cu vârste între 55 și 64 de ani preferă să rămână acasă și să urmărească la televizor evenimentele de 1 Decembrie.
În plus, potrivit studiului, bărbații tind să fie mai prezenți la evenmente fizice, comparativ cu femeile. Aceași situație este și în cazul părinților care participă în număr mai mare la parade, față de cei fără copii.
Legat de aspectele simbolice asociate cu această sărbătoare, 35% dintre români spun că cel mai important pentru ei este să-și petreacă timpul cu familia, în timp ce 32% văd Ziua Națională ca pe un bun prilej să reflecte asupra istoriei națiunii.
Fasolea cu ciolan, preferă
În plus, 14% au considerat că sărbătorirea zilei prin mâncăruri tradiționale românești este mai importantă.
„Sărbătorile de 1 decembrie marchează încă o oportunitate a romanilor de a sta alaturi de cei dragi dar si de a urmari evenimentele televizate cu defilarea militara, armata fiind una dintre cele mai credibile si apreciate insitutii din Romania, adaugă Alexandru Zodieru, Managing Partner & General Director Cult Research
Acest studiu s-a desfășurat online, prin intermediul CultIO, care oferă acces la un panel de peste 40.000 respondenți. Eșantionu a fost format din persoane cu vârste cuprinse între 18 – 55 de ani, din mediul urban, cu acces la Internet.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!