Papa Pius al XII-lea știa de Holocaust, dar a ales să tacă. Papa Pius al XII-lea, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, știa despre Holocaust, însă nu a vorbit despre asta, porivit unei scrisori desoperite recent în Arhivele Vaticanului.
Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ştia despre Holocaust, a declarat un cercetător pe baza unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului, transmite sâmbătă agenţia ANSA, scrie agerpres.ro.
Papa Pius al XII-lea a fost criticat de unii istorici pentru că nu a vorbit despre lagărele naziste, în timp ce alţii au susţinut că el a acţionat în secret pentru a salva vieţile multor evrei.
Scrisoarea, care a fost publicată de cotidianul Il Corriere della Sera, a fost adresată de un iezuit german, părintele Lothar Koenig, secretarului papei Pius al XII-lea, Robert Leiber. Datată 14 decembrie 1942, scrisoarea menţionează uciderea în fiecare zi a mii de oameni şi face referire la lagărele de concentrare de la Dachau şi Auschwitz.
Scrisoarea a fost găsită de Giovanni Coco, arhivist la Arhiva Apostolică a Vaticanului. „Este un caz unic”, a declarat el pentru Il Corriere della Sera, adăugând că documentul „are o valoare enormă”.
Foto: depositphotos.com
Citește și: Holocaustul în Dâmbovița. Știai că cele mai mare orori au avut loc chiar lângă tine?
Holocaustul în Dâmbovița: 21 septembrie 2023 , ora 17:00, Hotel Valahia, Târgoviște, Bulevardul Libertății 7.
Pentru participare este necesar să completați formularul din link, până la data de 20 septembrie 2023 –
Trecutul se întoarce și ne afectează prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sângeroase din istorie, dar trecerea timpului îi face pe unii dintre contemporanii noștri să uite sau să ignore ororile care au distrus destinele a milioane și milioane de oameni.
Orori care au avut loc aici, printre noi, lângă noi.
Știai, de exemplu, că în toamna lui 1940, evreilor din Târgoviște le-a fost interzis să părăsească orașul fără acordul autorităților iar comercianții evrei au fost obligați să-și vândă afacerile, la prețuri derizorii, ce nu reprezentau mai mult de 10-20% din valoarea reală a acestora? Câți dintre noi știu că la Teiș a funcționat un lagăr pentru deportați evrei sau că romii din județ au fost deportați în Transnistria și mulți au pierit acolo?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!