Documentarul “Tovarăşu’: facerea, gloria şi desfacerea unui dictator”, unul dintre cele mai iubite filme româneşti de la TIFF 2024

Data:

spot_img

După aproape două săptămâni de proiecţii şi evenimente care au marcat cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cinefilii prezenţi la Cluj au decis că documentarul “Tovarăşu’: facerea, gloria şi desfacerea unui dictator” este unul dintre filmele lor româneşti preferate, au transmis joi organizatorii TIFF.

„Mă bucură întotdeauna prezenţa în festival a documentarelor produse de John Florescu şi nu pot să nu remarc că mereu se numără în top 3 cele mai apreciate filme de la TIFF”, a spus Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Pentru prima dată, seria documentară de trei episoade, o producţie Chainsaw Europe în regia lui Trevor Poots, a fost proiectată în întregime, ca film complet cu o durată de 2 ore şi 25 de minute, în cadrul TIFF. Documentarul spune povestea întregii vieţi a lui Nicolae Ceauşescu, un fiu de ţăran care a reuşit să ajungă cel mai puternic om din România. Cele trei episoade de 50 de minute îmbină imagini de arhivă nemaivăzute până acum, reconstituiri istorice şi interviuri cu apropiaţii lui Ceauşescu, de la colegi de închisoare, asistenţi personali, oameni din securitatea sa personală, cei care l-au însoţit în călătoriile externe, traducătorul său, consilieri, diplomaţi şi membri ai familiei. Documentarul „Tovarăşu’: facerea, gloria şi desfacerea unui dictator” poate fi urmărit, în exclusivitate, pe platforma online VOYO.

Citește și: Trupe și muzicieni din țară și străinătate, la Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc

În urma votului spectatorilor, “Tovarăşu’…” a obţinut un scor mediu de 4,69 din 5, ocupând locul al treilea în clasamentul Premiului Publicului.

„Mă bucură foarte mult rezultatul, mai ales că mereu ne gândim la public atunci când lucrăm la un documentar istoric, unde informaţiile sunt valoroase şi merită să fie transmise. Această serie documentară e produsul a trei ani de muncă intensă, timp în care am filmat în mai multe ţări din întreaga lume. Este extraordinar ca după tot efortul să primeşti o reacţie atât de caldă din partea spectatorilor”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al filmului.

John Florescu a mai produs şi documentarele „Războiul Regelui” (2016), „Maria, Inima României” (2018) şi „Regele Mihai, Drumul către casă” (2021), tot în regia lui Trevor Poots. În 2021, filmul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului la TIFF şi a fost numit de directorul festivalului, Tudor Giurgiu, „cel mai iubit film de public”.

Citește și: Dosarul Tel Drum, de doi ani la tribunal și cu procedura de Cameră preliminară suspendată

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rocada Postbaroc – Dialog între Baroc şi Postbaroc, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) creează un eveniment...

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...