Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The Washington Post, indică faptul că Rusia urmărește să profite de războiul din Ucraina și de slăbiciunile din „statele neprietenoase”, pentru a crea o nouă ordine globală în care SUA să nu mai joace un rol principal.
Documentul este un addendum clasificat la un document public intitulat „Conceptul de politică externă al Federației Ruse” și a fost obținut prin intermediul unui serviciu de informații european.
Partea secretă a documentului solicită o „campanie de informare ofensivă” care acoperă mai multe sfere, inclusiv „militar-politic, economic și comercial și psihologic-informațional” împotriva a ceea ce Kremlinul percepe drept o „coaliție de țări neprietenoase” condusă de SUA.
Documentul secret al Kremlinului vorbește despre crearea unui mecanism pentru găsirea punctelor vulnerabile ale politicilor lor externe și interne, cu scopul de a dezvolta măsuri practice pentru a slăbi oponenții Rusiei.
Anexa notează că SUA conduce o coaliție de „țări neprietenoase” care vizează slăbirea Rusiei, deoarece Moscova este o „amenințare pentru hegemonia globală occidentală”.
Se spune că rezultatul războiului Rusiei din Ucraina „va determina în mare măsură contururile viitoarei ordini mondiale”.
Citește și: Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor
Jurnaliștii WP notează că documentul, datat 11 aprilie 2023, este prima confirmare oficială a ceea ce mulți din elita rusă numesc un război hibrid împotriva Occidentului.
În ciuda anilor de tensiune crescândă de la Kremlin către Occident – inclusiv amenințările nucleare – documentul mai spune că Rusia „nu se consideră un dușman al Occidentului… și nu are intenții rele față de acesta”.
Chiar luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat presei controlate de Kremlin că este „gata” să lanseze arme nucleare dacă țările occidentale, în special SUA, angajează trupe în Ucraina.
Documentul secret al Kremlinului apare în momentul în care o campanie în curs de desfășurare încearcă să influențeze dezbaterile Congresului și alte dezbateri politice pentru a stimula sentimentul anti-Ucraina, mai notează WP.
Strategii politici și trolii legați de Kremlin au scris mii de articole de știri inventate, postări pe rețelele sociale și comentarii care țintesc America. Acestea stimulează izolaționismul, sunt menite a stârni teamă cu privire la securitatea graniței Statelor Unite și încearcă să amplifice tensiunile economice și rasiale în interiorul SUA.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților, Michael McCaul și președintele Comisiei de Informații Mike Turner au susținut că o parte din baza Partidului Republican a fost influențată de propaganda rusă , ca urmare a unor agenți ai teoriilor conspirației.
Documentul apare cu puțin timp înainte ca în Camera Reprezentanților de la Washington să fie pus – în sfârșit – la vot setul de legi cu privire la sprijinul militar acordat Israelului, Ucrainei și Taiwanului.
Sprijinul pentru Ucraina a fost amânat de luni de zile în Camera Reprezentanților, după ce fusese votat de către senat. Președintele Camerei, Mike Johnson, un reprezentant al aripii dure republicane, nu a pus legile pe ordinea de zi, sub amenințarea ramurii trumpiste că va fi demis dacă o va face.
În mod paradoxal, atacul iranian din ultimul weekend asupra Israelului a adus o nouă dinamică în Camera Reprezentanților.
La scurt timp după atac, președintele Mike Johnson declarat pentru Fox News că republicanii au înțeles „necesitatea de a fi alături de Israel”, în timp ce liderii democrați și republicani din Senat au atras atenția că atât Israelul cât și Ucraina au urgentă nevoie de arme.
Cât despre motivele pentru care ajutorul american pentru Ucraina a întârziat atât de mult, istoricul Anne Applebaum explică în ziarul polonez Gazeta Wyborcza ,preluat de Eurotopics:
„Republicanii de frunte nu simpatizează cu mullahii, nu le reiau narațiunile și nu caută să treacă cu vederea afirmațiile lor scandaloase despre alte țări. Acest lucru permite administrației Biden să se grăbească în ajutorul Israelului, deoarece nu va urma o opoziție serioasă.
În schimb, o parte a Partidului Republican, inclusiv candidatul său la președinție, simpatizează cu dictatura rusă, îi preia narațiunile și încearcă să fie indulgenți Rusia atunci când invadează și ocupă alte țări.”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!