Doi ani de război extins. Profesoară refugiată la Iași, mesaj pentru români

Data:

spot_img

Doi ani de război extins. Ludmila Moroşanu-Demianova, profesoară din Ucraina refugiată la Iași, s-a implicat în activitatea de predare şi a publicat un „Dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român”, în care a explicat cuvinte şi expresii uzuale pentru a-şi ajuta conaţionalii să se integreze mai bine în România.

Deja avem peste 3.200 de persoane care au studiat la noi la centru sau continuă să studieze. În ultimele luni s-au înscris zilnic cam 20 – 30 de persoane. Este deja coadă pentru grupuri pentru luna aprilie.

Tot mai mulţi ucraineni se înscriu la nivelurile avansate B1-B2. Dicţionarul meu – sper – va ajuta la învăţarea limbii române. Am primit o mulţime de opinii pozitive despre el”, ne spune Ludmila.

Dincolo de bucuria de a-şi ajuta confraţii refugiaţi la Iaşi, Ludmila priveşte cu tristeţe la ceea ce se întâmplă acasă, în ţara sa.

„Fiecare zi începe cu citirea ştirilor, cum este acasă.

Toată viaţa a rămas acolo. Dacă vestea este că au fost rachete şi lovituri de rachete, atunci abia aştept ca familia mea să-mi răspundă şi această aşteptare mi se pare o eternitate.

Aceasta nu este viaţă. Este doar o aşteptare continuă pentru ştiri de acasă”, mărturiseşte Ludmila.

Citește și: Rareș Burlacu, președintele ARICE: Avem nevoie de o strategie pentru produsele care să fie privilegiate de statul român pentru export

Doi ani de război extins. La Iaşi, a găsit oameni inimoşi

„În România, mulţi dintre refugiaţii noştri şi-au găsit adăpost, ajutor şi sprijin. Aceasta a fost atât la nivelul cetăţenilor de rând, voluntari, cât şi la nivelul organizaţiilor – guvernamentale, neguvernamentale şi voluntare.

Eu, familia mea, toţi cunoscuţii mei ucraineni vedem doar atitudine prietenoasă şi sprijin. Pentru un refugiat din Ucraina, România este mai atractivă din multe motive.

În primul rând, acesta este cel mai apropiat vecin al nostru – ai trecut graniţa şi eşti în România. În al doilea rând, mulţi dintre ucrainenii noştri din teritoriile adiacente României şi Moldovei cunosc limba română. În al treilea rând, bunătatea şi ospitalitatea poporului român.

Avem valori umane comune. În al patrulea rând, mulţi români, din istoria propriei familii, ştiu ce este invazia şi ocupaţia rusă şi de aceea ei, ca niciun alt popor, pot înţelege ce trăim noi, ucrainenii, acum”, declară pentru Agerpres Ludmila.

Femeia povesteşte despre durerea pe care o simte atunci când îşi aminteşte că Ucraina a fost atacată de armata rusă.

„Rusia este o ţară agresivă şi teroristă, care a atacat cu trădare ţara noastră independentă. România şi Moldova sunt prietenii noştri. Şi, apropo, locuitorii României şi Moldovei ştiau foarte bine, din punct de vedere istoric, ce sunt tancurile ruseşti şi invadatorii ruşi şi cum au capturat teritorii.

Eu, personal, am auzit poveşti de la bunicii voştri cum ocupanţii ruşi au luat proprietăţi când au capturat teritorii. Ocupanţii se comportă exact la fel şi acum, în teritoriile ocupate din estul Ucrainei.

Prin urmare, românii şi moldovenii pot înţelege acest lucru mai bine decât locuitorii din mai multe ţări vest-europene, pentru că au simţit un comportament similar din Rusia în trecut. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum în teritoriile noastre ocupate.

Armata vine, ia proprietăţi, ucide rezidenţi şi îi împuşcă atunci când încearcă să reziste. Şi apoi se mută în casele şi apartamentele libere, strămutându-şi familiile din Siberia spre sud, unde este cald, unde pământul este fertil.

Aşa sunt organizate şi alegeri: sub ameninţarea armei, pentru a vota pentru aderarea la Rusia”, susţine Ludmila Moroşanu-Demianova.

Citește și: Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

În opinia sa, războiul semnifică întotdeauna moarte şi distrugere. Acum, cu atât mai mult.

„Aceasta nu este creaţie – aceasta este distrugere, suferinţă, este durere. Toată lumea îşi doreşte un început rapid al păcii. Desigur, românii, ca toţi oamenii normali, îşi doresc o pace rapidă. Un singur om, Putin, (…) vrea să continue războiul.

În opinia mea, există o singură teamă – dacă conducerea rusă decide să folosească arme atomice, aşa cum au ameninţat de multe ori. Sau va arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie, care este de multe ori mai puternică decât cea de la Cernobâl.

Atunci va fi cu adevărat foarte înfricoşător şi periculos, timp de multe decenii. Dacă nebunii sunt la putere în Rusia, se poate aştepta la orice. Ei sunt imprevizibili. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate prin negocieri între profesionişti”, este de părere Ludmila.

Se împlinesc doi ani de când viaţa ei s-a schimbat. Dar speranţa nu a murit şi aşteaptă acel moment când se va întoarce acasă. Gândul ei se îndreaptă acum spre cei care i-au oferit un cămin: „Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare”, a fost mesajul ei.

Doi ani de război extins în Ucraina

Ucrainenii au reuşit deja să se organizeze şi să se adapteze la viaţă în condiţii noi. Aşadar, datorită târgurilor de locuri de muncă şi a ajutorului organizaţiilor de voluntari, mulţi şi-au găsit locuri de muncă, chiar şi în specialitatea lor.

Doi ani de război extins. Marea majoritate a ucrainenilor învaţă limba, copiii ucraineni merg la şcoli şi grădiniţe româneşti. Ucrainenii au reuşit să se adapteze şi să-şi găsească locul propriu. Viaţa merge înainte. Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare.

Noi, ucrainenii, suntem un popor recunoscător, ştim să apreciem o atitudine bună şi ne amintim binele care ni s-a făcut. Vă doresc un singur lucru – să nu ştiţi niciodată ce este războiul, să nu fiţi niciodată refugiaţi. Să fie prosperitate, pace şi bucurie în casele voastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!”, a transmis Ludmila Moroşanu-Damianova.

Citește și: Focar de rujeolă în Năsăud. 15 copii au ajuns la spital

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ludmila Moroşanu-Demianova / Arhiva personală)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related