duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterDoi bebeluși ieșeni cu malformații cardiace grave, salvați de medicii din Italia

Doi bebeluși ieșeni cu malformații cardiace grave, salvați de medicii din Italia

Doi nou-născuți care suferă de malformații cardiace grave și care erau internați la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași au fost transferați la o clinică din San Donato, din Italia, pentru operațiile care le salvează viața.

Unul dintre copii este o fetiță de 28 de zile care a fost transferată în cursul zilei de ieri și care a fost diagnosticată cu arc aortic întrerupt, o afecțiune cardiacă rară în care aorta nu se formează complet.

Celălalt copil este un băiat de aproape trei luni, care a fost transferat la finalul lunii decembrie pentru intervenție, după ce în perioada internării a fost diagnosticat și cu COVID-19. După ce s-a negativat, acesta a putut fi transferat. Băiatul suferă de „drenaj venos total aberant”, a fost deja operat, iar medicii din Italia spun că este într-o stare bună, a fost detubat și urmează să se întoarcă acasă. Acesta se afla în spitalul ieșean încă de când avea doar zece zile, așteptând momentul potrivit pentru intervenție.

„Ne exprimăm gratitutdinea față de Fundația Blondie care a facilitat transferul acestor copii în Italia și față de întreaga echipă medicală condusă de dr. Cârstoveanu de la Spitalul Marie Curie care a asigurat urmărirea pe timpul transportului. Aș vrea să subliniez că succesul acestor copii este datorat și unui efort comun în secția ATI de la Spitalul de Copii pentru că alături de medici cardiologi, medici radiologi au dus la diagnosticul și tratamentul acestor copii”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, medic specialist ATI și purtător de cuvânt al Spitalului de Copii.

Medicii spun că dacă această intervenție de corectare nu se face la timp și se depășește momentul oportun, viața copilului este pusă în pericol. Problema este că deși există și în România specialiști care s-ar putea ocupa de aceste cazuri, listele de așteptare în centrele din țară sunt foarte lungi. „Aceasta este principala drama a copiilor cu malformații cardiace care se nasc în România, listele de așteptare pentru corecție sunt infinite în centrele unde se realizează astfel de intervenții. Unii copii nu mai pot aștepta și trebuie să urgentăm tot transferul, iar protocoalele pe care le urmăm până la momentul chirurgical sunt conform protocoalelor internaționale în vigoare”, a completat dr. Lavinia Ionescu.

Secția Anesteize și Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii din Iași are zece paturi de neonatologie, unde sunt tratați nou-născuți care suferă de malformații congenitale grave. Și în acest moment sunt internați aici copii care așteaptă operația salvatoare. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE