Doi copii, transportați de urgență la spital, după ce au vărsat de pe aragaz o oală cu ciorbă clocotită

Doi copii în vârstă de aproximativ 2 ani au suferit arsuri grave după ce au răsturnat asupra lor o oală plină cu ciorbă, care clocotea pe aragaz. Accidentul s-a întâmplat în Municipiul Huși, județul Vaslui, sâmbătă, când două mame s-au întâlnit să gătească împreună, iar copiii, rămași nesupravegheați, au intrat în bucătărie.

Conform reprezentanților Spitalului Municipal din Huși, imediat după incident cele două femei au spălat copiii cu apă rece și s-au deplasat la unitatea medicală cu o mașină proprie, fără să sune la salvare. La fața locului s-a decis transportarea ambilor copii la Iași: fetița cu vârsta de 1 an și 9 luni a fost evaluată la fața locului cu arsuri în peste 80% din suprafața corpului, în timp ce în cazul băiatului de 2 ani s-a estimat o afectare a 15% din suprafața corpului.

Fetița a fost transportată la Iași intubată și ventilată mecanic, dar stabilă hemodinamic, cu elicopterul SMURD, în timp ce băiatul a fost adus cu o ambulanță. Ambii sunt internați în momentul de față la Spitalul de Copii, pe Secția de Terapie Intensivă, în zona suspecți COVID, așa cum este protocolul unității medicale.

Dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al unității medicale, a precizat că la momentul internării medicii au constatat că fetița are afectată 40% din suprafața corpului, în timp ce băiatul 6%, fiind preluați de echipa de chirurgie plastică.

„După reechilibrarea fetiței s-a intrat de urgență în sala de operații pentru toaleta chirurgicală și estimarea suprafeței arse. Aceasta este acum într-un echilibru foarte fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat aseară este maximal: a fost pansată cu un pansament special cu presiune negativă, practic este într-un vid pentru a putea minimiza riscul de contaminare și pentru a favoriza această vindecare a arsurii”, a declarat dr. Lavinia Ionescu.

Din prima seară în care s-a întâmplat incidentul s-a discutat despre transferul fetiței la București, la o unitate medicală specializată în tratarea copiilor cu arsuri – Spitalul „Grigore Alexaandrescu”. Însă, odată ajunsă la Iași, condițiile meteo nu au permis transferul, iar ulterior, medicul curant de la Spitalul de Copii din Iași a băgat-o pe fetiță în operație și s-a decis amânarea pe moment a transferului. O decizie în acest sens urmează să se ia astăzi.

„Medicul curant împreună cu factorii decizionali vor lua cea mai bună decizie pentru copil. Avem capacitate de a-l trata în momentul de față și ideal ar fi, pentru tratament, ca acele pansamente să rămână pentru măcar 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică care se creează, acest pansament va trebui scos și va exista riscul de infectare în timpul transportului”, a specificat dr. Lavinia Ionescu.

Aceasta a mai specificat faptul că, dacă se va lua decizia păstrării pansamentelor pentru următoarele 72 de ore, se va face atunci o reevaluare a pacientului și în funcție de starea acestuia ideea transportului poate fi reluată.

Chiar dacă starea de sănătate se va ameliora, medicii spun că pe fetița de 1 an și nouă luni o așteaptă mai multe intervenții chirurgicale și de reconstrucție în perioada de recuperare.

Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.