Doi foşti directori de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, trimişi în judecată de DNA. Ancheta a pornit de la o investigaţie Recorder

Data:

spot_img

Doi foşti directori de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, şefa de la Resurse Umane şi un director în funcţie de la aceeaşi instituţie, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Ancheta DNA a pornit de la o investigaţie a publicaţiei Recorder, care a dezvăluit modul în care a fost forţat să-şi dea demisia din funcţia de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş inginerul Ovidiu Ianculescu, cel care ocupase postul prin concurs. În locul lui Ovidiu Ianculescu a fost numit Ionuţ Ovidiu Cengher, secretar al filialei PNL Mureş, acesta neavând însă experienţa necesară şi nici nu îndeplinea condiţiile pentru a ocupa funcţia de director.

Potrivit Agerpres, în acest dosar au fost trimişi în judecată Cosmin Rareş Butiulcă, vicepreşedinte PNL Târgu Mureş şi fost director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, Adina Simina Nemet, în prezent director tehnic şi înlocuitor legal al directorului ABA Mureş; Ionuţ Ovidiu Cengher, secretar al filialei PNL Mureş şi fost director la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş din cadrul ABA Mureş şi Artemiza Irena Buculeu, la data faptei şefă a Serviciului Resurse umane, relaţii cu publicul şi administrativ.

Citește și: Ce măsuri ar putea lua UE dacă Rusia oprește brusc livrările de gaze către statele membre

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2020, Cosmin Rareş Butiulcă şi Adina Simina Nemet, beneficiind de ajutorul şefei Serviciului Resurse umane, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi dispus angajarea, prin detaşare (prelungită până la 9 luni), şi numirea temporară a lui Ionuţ Ovidiu Cengher pe postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, în condiţiile în care acesta nu ar fi avut niciun fel de experienţă în acel domeniu şi nici nu ar fi îndeplinit condiţiile de ocupare a acelui post.

Anterior, Cengher Ionuţ-Ovidiu îşi desfăşurase activitatea în cadrul biroului parlamentar al unui senator PNL.

Procurorii susţin că demersurile de angajare a lui Cengher pe postul respectiv s-ar fi derulat foarte rapid, pe durata a doar trei zile (10-13 februarie 2020), perioadă în care ar fi fost eliberat şi postul de director al SGA Mureş, prin emiterea de către directorul ABA Mureş a unei decizii prin care titularului de la acea vreme (inginerul Ovidiu Ianculescu, n.r.) i s-a schimbat funcţia din cea de director al SGA Mureş, în cea de inginer şef la SGA Mureş.

DNA a stabilit că inculpaţii din acest dosar ar fi fost produs un prejudiciu bugetului ABA Mureş în sumă totală de 89.111 lei, reprezentând suma veniturilor încasate de către Ionuţ Ovidiu Cengher.

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Mureş.

Citește și: Anunțul făcut de șefa Parchetului European, Codruța Kovesi, despre candidatura la prezidențiale

În noiembrie 2020, Recorder a publicat o investigaţie jurnalistică, în care relata modul în care un inginer de numai 36 de ani, Ovidiu Ianculescu, a fost forţat de conducerea ABA Mureş să renunţe la funcţie, postul său fiind promis unui membru PNL.

„Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”, au fost sfaturile primite de Ovidiu Ianculescu de la mai mulţi apropiaţi.

Cel care i-a luat locul a fost Ionuţ Cengher, care anterior lucrase la biroul parlamentar al unui senator PNL.

Chestionat de jurnaliştii de la Recorder, Ionuţ Cengher a recunoscut că nu are experienţă în domeniu, dar că el a cerut doar o detaşare în Apelor Române. Mai mult, el nu a ştiut să răspundă la întrebarea privind numărul Legii apelor române.

„Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat că tu, ca director, să ştii să le faci absolut toate”, a fost explicaţia dată de Cengher.

Citește și: Zidurile Memorialului de la Sighet s-au umplut de suspine. Suferința și înălțarea deținuților politici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Investigație Rise Project: Diurne de zeci de mii de euro pe an pentru magistrați

Numeroși magistrați români primesc din bani de la buget...