Doi jurnaliști, Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, au primit premiul Nobel pentru pace pentru efortul lor de „a proteja libertatea de exprimare” în țările lor. Este prima dată din 1935 încoace când această distincție este acordată unor jurnaliști.
Doi jurnalişti a căror activitate a înfuriat autorităţile din Rusia şi Filipine au fost recompensaţi vineri cu Premiul Nobel pentru pace pe 2021, care a onorat în acest an libertatea de exprimare, „o precondiţie pentru democraţie şi pace durabilă”, dar aflată, potrivit Comitetului Nobel, sub ameninţare în toată lumea, notează agenţia Reuters.
Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021 a fost atribuit jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia pentru „lupta lor curajoasă” în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian.
„Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia”, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.
„În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a adăugat ea.
Premiul Nobel pentru pace, prima dată după mult timp oferit unor jurnaliști
Reiss-Andersen a mai citat din argumentul juriului: „Jurnalismul liber, independent şi bazat pe fapte serveşte la protejarea împotriva abuzului de putere, minciunilor şi propagandei de război.”
Distincţia este atribuită pentru prima dată unor jurnalişti după ce germanul Carl von Ossietzky a obţinut-o în 1935 pentru dezvăluirea programului secret al ţării sale de reînarmare după Primul Război Mondial.
Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”, a subliniat juriul de la Oslo. Muratov a fondat cotidianul de investigaţii Novaia Gazeta în 1993 şi de 24 de ani este redactorul său şef. Novaia Gazeta a sfidat Kremlinul sub preşedintele Vladimir Putin cu dovezi despre abuzuri şi corupţie şi a acoperit pe larg conflictul din Ucraina.
Muratov a declarat vineri că dedică acest premiu cotidianului Novaia Gazeta şi colaboratorilor săi asasinaţi pentru munca şi anchetele lor: „Nu este meritul meu personal. Este al Novaia Gazeta. Este al celor care au murit apărând dreptul oamenilor la libertatea de exprimare”, a spus el, citat de agenţia TASS, amintind numele celor şase jurnalişti şi colaboratori ai jurnalului asasinaţi, printre care Anna Politkovskaia.
Articolul complet poate fi citit pe MONITORUL DE CLUJ.