Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală. Un adevărat simbol al luptei pentru libertate, Doina Cornea s-a stins din viață pe 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.
A întruchipat, înainte şi după prăbuşirea dictaturii, ceea ce numim curaj civic. Textele ei, transmise la postul de radio Europa Liberă, erau de o vibrantă francheţe.
Avem „un trecut utilizabil”
Nu avea diplomă de filosofie morală, dar a trăit în adevăr când atâţia alţii se refugiau în scorburile tăcerii. Cuvintele ei au fost lecţii de etică aplicată.
Scriu aceste rânduri mai ales pentru cei care n-au trăit acele momente ale rezistenţei morale. Scopul Securităţii a fost să arunce vopseaua derizoriului asupra unor atitudini fundamental decente.
Aparatele ideologice feseniste au continuat aceste malefice operaţiuni. Eu unul sunt convins că avem, reluând termenul lui Tony Judt, un trecut utilizabil (usable past).
Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală
Important este să-l luminăm şi să-l cunoaştem. Doina Cornea şi Ana Blandiana au demisionat în ianuarie 1990 din Consiliul FSN.
Scenariul bolşevic al „cooptării” lor a eşuat. Fuseseră puse pe lista lui Ilici pe post de decor, ca figurante, fără să fi fost întrebate. Au aflat de la televizor. Ion Iliescu, Dan Marţian, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu erau nişte necunoscuţi.
Graţie posturilor de radio occidentale, în primul rând Europa Liberă, cele două doamne erau super-cunoscute. Mai ales între tineri şi intelectuali, erau admirate şi iubite. Gestul lor a contat imens.
Îndeosebi în marile centre urbane cădea perdeaua de pe ochi. În martie era lansată Proclamaţia de la Timişoara. Era vorba de o sfidare a confiscării nomenclaturisto-securistă a Revoluiei.
Continuarea în Puterea a Cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: putereaacincea.ro)