Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunțat joi că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, „pedepseşte oraşele performante”, iar bani care ar trebui folosiți în interesul comunității locale vor fi virați la bugetul central. Timișoara ar urma să piardă 13 milioane de euro în urma acestui amendament.
„Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat.
În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat ieri un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat.
Sună complicat, dar e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională. Pe diferența de 1.700 lei trebuie să dăm pentru fiecare timișorean taxa de hărnicie de 15% la guvern”, a transmis primarul Timișoarei pe pagina sa de Facebook.
Dominic Fritz mai spune că, prin această „taxă pe hărnicie”, timișorenii pierd bani pentru investiții în orașul lor: infrastructură, zone verzi, educație etc.
„În loc să rămână aici, ca să finalizăm stadionul, să reparăm trotuare, să amenajăm noi parcuri sau să construim școli, banii munciți de timișoreni vor fi folosiți pentru statul gras și avid: să finanțeze prime de pensionare la Romsilva de câte 100.000 Euro sau să alimenteze fondul de rezervă de zeci de miliarde cu care Ciolacu poate să împartă banii din pix la primari obedienți politic.
Un mecanism pervers care miroase a vremuri în care mediocritatea era mai importantă decât performanța. În loc să-i încurajeze pe cei care trag România în sus, PSD și PNL vor să niveleze diferențele în jos. Totul ca să nu se pună cu hoardele de privilegiați care au acaparat resursele țării”, a declarat Fritz.
Primarul Timișoarei consideră că votul de ieri din Parlament arată că în România este nevoie de o reformă administrativă „reală și curajoasă”.
„Avem nevoie de o reformă administrativă reală și curajoasă care să întărească autonomia locală, nu să sugă bani de la cei care produc.
Nu cerem pomeni. Timișoara, unul dintre cei mari contribuabili la buget, chiar e solidară cu restul țării. Dar nu ne luați de fraieri, dragi parlamentari PSD-PNL care ați votat așa ceva”, a declarat Dominic Fritz.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Primăria Timișoara)