Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces

Data:

Donald Trump condamnat. Un juriu din Manhattan l-a găsit vinovat de 34 de acuzații de falsificare a registrelor contabile.

Este un verdict fără precedent și istoric care îl face pe Trump primul fost președinte din istoria Americii care este condamnat pentru o infracțiune.

După ce juriul s-a pronunțat, judecătorul va anunța sentința pentru fostul președinte pe 11 iulie. Decizia nu este definitivă, liderul american putând face apel.

Condamnarea nu-l oprește din cursa electorală

Nu numai că Trump este primul fost președinte găsit vinovat de o infracțiune, dar este și primul candidat la președinție al unui partid majoritar care a fost condamnat pentru o infracțiune în plină campanie pentru Casa Albă.

Totuși, chiar și în cazul unei condamnări definitive, Donald Trump tot poate candida. Și dacă îl va învinge pe președintele Joe Biden în noiembrie, va fi primul președinte în exercițiu din istorie care va fi un infractor condamnat.

În cele din urmă, alegătorii americani vor trebui să decidă, în noiembrie, dacă vor ține cont semnificația verdictului dat de juriul format din 12 newyorkezi obișnuiți, care, din punct de vedere juridic, scrie CNN.

Citește și: Trump ar putea să rămână fără proprietăți

Donald Trump condamnat

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, un democrat, a anunțat anul trecut acuzațiile împotriva lui Trump și a prezentat prima punere sub acuzare a unui fost președinte, pentru falsificarea unei rambursări către fostul său avocat Michael Cohen, pentru a ascunde o plată de 130.000 de dolari pe care acesta din urmă a făcut-o către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Plata era făcută pentru o împiedica pe actrița pornp să vorbească despre o presupusă aventură cu Trump înainte de alegerile din 2016. Trump a negat aventura.

Citește și: De ce este electoratul lui Trump izolaționist. „Americanii nu sunt interesați de mersul global al lucrurilor”

Condamnat după numai șase săptămâni

De-a lungul celor șapte săptămâni de proces, procuratura a adus 20 de martori pentru a le arăta juraților cum banii plătiți pentru tăcere lui Daniels a făcut parte dintr-un tipar de plăți pentru a ține departe de ochii publicului poveștile negative despre Trump înainte de alegeri.

De asemenea, acuzatorii au arătat că Trump a fost îngrijorat de impactul dezvăluirilor asupra campaniei atunci când plata a fost făcută în octombrie 2016.

Cohen a fost martorul cheie al acuzării, descriind cum Trump i-a dat indicații să o plătească pe Daniels și apoi a aprobat schema de rambursare în rate lunare, de câte 35.000 de dolari, în 2017, sumă care a fost „majorată” în parte pentru a ține cont de impozitele pe care Cohen ar fi trebuit să le plătească.

Donald Trump condamnat, consideră că procesul este măsluit

Donald Trump a reclamat, după anunțul condamnării sale, un proces „măsluit”, o „rușine”, asigurând că „adevăratul verdict” va fi cel al urnelor, cu ocazia alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie, potrivit AFP.

„Adevăratul verdict va veni pe 5 noiembrie, din partea poporului american”, a declarat candidatul republicanilor la președinția SUA, într-un coridor al tribunalului din New York

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. cum am mai zis de cateva ori, D.Trump a facut marea greseala CAND s-a bagat in politica, ” specialitatea”, lui trebuia sa ramana afacerile, precum si cea din „zvonul” de mai jos, ideie pe care am lansat-o vreo 20 de ani in urma, numai asa asa-zisa Casa a Poporului, isi poate amorsa cheltuielile si chiar aduce profit, plus , ar deveni si mai onarabila, din bordel(politic) ar ajunge Cazinou:” „Licitația” secolului. Donald Trump, Rupert Murdoch și zvonurile despre vânzarea Palatului Parlamentului(…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cerere tot mai mare pentru buncăre și camere de panică în Germania | Aktual24

Cerere tot mai mare pentru buncăre și camere de...

Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a unui teren cu importanță strategică | Aktual24

Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a...

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice. Consiliul de Supraveghere...