luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterDonațiile de sânge nu ajută destul bolnavii de COVID19: „Oamenii au nevoie...

Donațiile de sânge nu ajută destul bolnavii de COVID19: „Oamenii au nevoie de plasmă și statul își bate joc de ei”

Statul nu alocă kiturile necesare donării de plasmă, iar sângele donat de oameni este pe jumătate aruncat, după extragerea plasmei.

Persoanele care au contractat noul coronavirus pot dona sânge, astfel încât plasma rezultată să poată fi administrată pacienților cu forme severe de COVID19. Cu toate acestea,  donatorii sunt intrigați de faptul că statul nu aloca fondurile necesare achiziționării kiturilor speciale pentru plasmă, iar plasmă rezultată din donațiile de sânge este într-o cantitate foarte mică.

„Sunt două modalități de donare a sângelui: se donează sânge total, adică 450 ml, sau donare de plasmă, care tot 450ml. Eu sunt donator de câțiva ani de zile. De la 18 ani donez din 3 în 3 luni. Ideea este că plasma se poate dona în fiecare lună pentru că se regenerează mult mai repede, dar sângele se donează tot din 3 în 3 luni pentru că se regenerează mai greu. La Centrul de Transfuzii din Cluj, și am înțeles că în toată țara se procedează la fel, nu se face donare de plasmă, adică să-ți ia plasmă 450 ml. Se face o țigănie: îți ia 450 ml de sânge , după o să-l centrifugheze și prin alte metode se obține la final plasmă, dar cantitatea de plasmă e mult mai mică, ies cam 250 ml de plasmă din sângele acela. Din ce motiv? Că nu au kituri, pentru că statul a ales modalitatea asta., ca să nu plătească kituri pentru că donarea de sânge se face mult mai ieftin decât cea de plasmă și pe motiv că nu vor să folosească aparatele”, a declarat Roxana, pentru monitorulcj.ro

Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE