Dosar penal pentru Jaful Cărbunelui de la Primăria Iași. Gaură de 40 milioane de euro

Data:

spot_img

Dosar penal pentru Jaful Cărbunelui de la Primăria Iași. Curtea de Conturi îl acuză pe primarul Mihai Chirica că a produs o gaură de 40 milioane de euro.

Curtea de Conturi a început procedura de deschidere a unui dosar penal împotriva șefilor Primăriei Iași pentru achiziția de cărbune din noiembrie 2022.

Plenul Curții de Conturi a sesizat Parchetul General, oferind datele culese și a notificat Primăria, informație ținută la secret de primarul Mihai Chirica.

REPORTER DE IAȘI titra pe 4 septembrie 2023, în exclusivitate: „Pierdere uriașă la termoficare: 50 milioane de euro/sezon. Chirica ne-a băgat într-o afacere dubioasă și a îngropat Iașul”.

Sunt patru luni de când REPORTER cere Curții de Conturi punerea la dispoziție a raportului de control făcut la Iași pe tema achizițiilor de cărbune pentru iarna 2022-2023.

În patru luni, Curtea de Conturi a motivat că raportul nu este redactat, apoi că se așteaptă obiecțiunile Primăriei la concluziile formulate, nefiind practic în forma finală pentru a fi dat publicității, iar acum, pe 21 decembrie, răspunsul a fost că s-a deschis un dosar penal pe baza raportului și informațiile capătă un caracter confidențial, iarăși neputând ajunge la public.

Pasaj din răspunsul primit de REPORTER de la Curtea de Conturi: s-a făcut o sesizare penală pentru achiziția de cărbune de la Iași, din iarna 2022-2023

Curtea de Conturi, sesizată de Șoșoacă, inspirată de REPORTER

Curtea de Conturi a fost sesizată pe tema cărbunelui de la Iași de către senatoarea Diana Șoșoacă. Într-un interviu acordat săptămâna trecută Ziarului de Iași, senatoarea a spus că „Mihai Chirica face parte dintr-un grup infracțional organizat și mă bucur că i-am pus Curtea de Conturi pe cap”.

Citește și Piaţa materialelor de construcţii stă să explodeze

Nici Șoșoacă nu a intrat în posesia acestui raport oficial, reprezentanții biroului său parlamentar de la Iași precum și cei din filiala partidului recunoscând însă că senatoarea s-a inspirat în sesizarea Curții din articolele REPORTER DE IAȘI. Pe 15 februarie 2023, titram: „Dezastrul termoficării: Iașul a pierdut în trei luni 30 milioane de euro pe mâna lui Chirica”.

Fragment din articol: „Bilanțul Termoficării: 70 milioane de euro = cărbune + transport + Certificate Verzi. Venituri în două luni și jumătate: 15 milioane de euro. Gaura: 55 milioane de euro. Cazanele de cogenerare nu merg, sunt defecte.

De două săptămâni nu mai produc nimic, veniturile sunt zero. În decembrie au mers doar 17 zile, iar în ianuarie – la două zile de funcționare, trei au fost de pauză.

Mihai Chirica a comandat cu 45.000 de tone mai mult decât i s-a spus că ar fi necesarul. A mizat totul pe prețul la cogenerare, dar cazanele sunt niște ruine care au tot fost cârpite, iar funcționarea lor a devenit periculoasă, putând exploda sub presiune.

Aventura primarului a costat bugetul Iașului cât o Sală Polivalentă pe care s-o avem 50 de ani de-acum înainte. Banii s-au risipit în 6 luni”.

Mai multe aflați din Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
6 COMENTARII
  1. Suplimentarea cantității de cărbune a făcut-o Viceprimarul Baciu. El a plusat cu 10% cantitatea de cărbune. Surse sigure.

    • Consider ca ar trebui sesizat Parchetul și a se desfășura o cercetare de către Parchet, dar în același timp și a se urgenta trimiterea dosarului în fata instantelor de judecata dacă se dorește rezolvarea pe cale judiciara a acestor fapte, pentru a nu rămâne totul ca într un tren de marfa cu cărbune din import asa cum suntem învățați sa luam tepe. De ce totuși nu s-a folosit cărbunele romanesc, pentru a nu trimite atâtea milioane de euro la alții și nu ai păstra pentru romani, asta eu nu o pricep. Banii oricum sunt publici, iar noi ieșenii intradevar avem de suferit. Astea sunt concluziile mele ca muritor, ca cetățean ieșean, i mi cer scuzi pentru exprimarea acestor gânduri, dar cred ca am și eu ca și alți cetățeni ai Iașului pentru a se aduce la cunoștință publicului, care sunt realitățile cu unele achiziții publice făcute de Primărie, pentru ca și banii sunt publici și Primăria este instituție publica, asa ca așteptăm desecretizarea acestui mister dezvăluit de Reporter.

  2. La cărbune și chiar la păcură cu sulf peste norma admisibilă sa furat de ani buni, exemplu concret…cărbune achiziționat din Federația Rusă era cumpărat cu 40 de dolari tona și când trecea granița se făcea 80 dolari tona!!! Bineînțeles că era o afacere f. mare la care securitatea era parte integrantă!!!!
    PS In perioada Dubet, când era și termoficarea, CET–ul vindea gigacaloria cu 40 lei și aceași escroci ai sistemului mafiot, securitatea îl unfla la 77 Lei prin sistemul securist!
    PS In afacerile cu energia s-au tras cele mai mari tunuri….de ce toată lumea tace și instituțiile statului, pentrucă se fura foarte mult și erau complice la jaful energetic!!! Așa au furat clienții și au falimentat toate regiile statului…

  3. Hai så fim seriosi ca sistemul își dă în cap singur! Poate Chirica nu dansează cu cine trebuie la alegeri și schimbă doctrina politica ( de parcă ar avea).
    Cine ar trebuie să înfunde pușcăria, va spun eu: toți președinții țării, șefii serviciilor secrete, capii din justitie și clanurile politice care trag beșini in Parlamentul României!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...