Dosar penal privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Ministerul Afacerilor Interne a transmis că în urma solicitărilor Autorității Electorale Permanente, Poliția Română a efectuat verificări.
AEP, prin cele 3 solicitări înaintate Inspectoratelor de Poliție Județene Caraș-Severin, Cluj și Vrancea, a făcut referire la neregulile sesizate cu privire la afișele electorale ale unui candidat. Campaniile electorale se desfășoară sub supravegherea AEP și toți candidații trebuie să respecte anumite reguli, care implică, printre altele, marcarea materialelor electorale cu un cod de mandatar finaciar.
Astfel, intră în atribuția Autorității Electorale Permanente „verificarea modului în care își finanțează candidații campania electorală (…), iar personalul cu atribuții de control din cadrul AEP are obligația legală să valideze cheltuielile electorale efectuate de către candidați și partide politice, în timpul campaniei electorale, în limita plafoanelor prevăzute de lege și a prevederilor legale”, se arată în comunicatul de presă MAI.
„Totodată, dorim să vă informăm că Inspectoratul General al Poliției Române a deschis, din oficiu, sub îndrumarea unității de parchet competente, un dosar penal privind finanțarea campaniei unui candidat. În cadrul acestui dosar penal au fost solicitate date și informații inclusiv de la AEP”, au transmis autoritățile.
În comunicat se precizează: „activitatea de urmărire penală a poliției judiciare are caracter nepublic și se desfășoară sub autoritatea unităților de parchet competente”.
Anul 2024 va rămâne în istoria României pentru anularea alegerilor prezidențiale de către CCR, pentru felul în care s-a desfășurat campania electorală, dar și pentru declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT privind alegerile prezidențiale, care au subliniat implicare unui entități statale în alegerile din România, fără a arăta un responsabil clar în acest sens. PRESShub a solicitat, printr-o cerere, precizarea măsurilor luate de MAE în legătură cu interferența Federației Ruse în alegerile prezidențiale din 2024. Urmează să revenim cu poziția oficială a MAE.
„Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală” s-a arătat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de joi, 28 noiembrie 2024, care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Inquam Photos )