Dosarul Black Cube – Tornado, blocat la Tribunalul București de peste trei ani | Context.ro

Data:

spot_img

Dosarul Black Cube, în care fostul ofițer SRI Daniel Dragomir este acuzat că a organizat  operațiunea Tornado, este blocat de trei ani și patru luni la Tribunalul București, pentru că judecătoarea nu a motivat o hotărâre importantă, scrie Context.ro.

În urmă cu șapte ani și opt luni, președintele Iohannis anunța că a cerut ferm șefului de atunci al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) să descopere cine se află în spatele operațiunii Tornado. Acesta era numele de cod al operațiunii de spionaj care o viza pe Laura Codruța Kovesi, care conducea atunci Direcția Națională Anticorupție (DNA). La finalul lunii martie 2016, compania israeliană Black Cube și-a trimis trei agenți la București cu misiunea de a extrage informații compromițătoare legate de șefa DNA.

Președintele solicita în 2016 ca speța să fie lămurită integral. „Nu intru în detaliile dosarului. DIICOT-ul își va face treaba. Singurul lucru pe care l-am spus și sper că acuma nu apare iar cineva să-mi spună că mă bag în treburile Justiției… L-am rugat pe domnul procuror-șef Horodniceanu să facă ce vrea, când vrea și cum vrea, dar să lămurească definitiv și integral această speță”, declara Iohannis într-o intervenție din Bruxelles.

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Opt ani mai târziu, dosarul principal în care DIICOT a investigat cazul este blocat la Tribunalul București. În acest dosar, procurorii au anchetat mai mulți angajați și manageri ai Black Cube, dar și pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. Cei de la Black Cube și-au recunoscut vina, au făcut înțelegeri cu procurorii și au primit în final pedepse mai ușoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de un procuror DIICOT și acuzat că a fost inițiatorul operațiunii Tornado, dar și intermediarul dintre Black Cube și un grup de interese care dorea eliminarea Laurei Kovesi de la șefia DNA. 

DIICOT l-a trimis în judecată pe Dragomir pe 15 iulie 2020 iar după șapte luni, pe 8 februarie 2021, judecătoarea Claudia Monica Cipariu a decis că dosarul a fost instrumentat corect de procurori și că dezbaterile pot începe. Aceasta a fost decizia luată în procedura de cameră preliminară, unde Daniel Dragomir a susținut că dosarul nu a fost instrumentat bine. DIICOT a combătut argumentele sale iar, în final, judecătorul a decis în favoarea procurorilor.

Continuarea, în Context.ro

Citește și: Vicepreședinta Curții de Apel București, donație de 180.000 de euro de la soț

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trei profesoare din Brăila, trimise în judecată de DNA pentru falsificare de documente

Trei profesoare din judeţul Brăila au fost trimise în...

Marian Godină, plângere penală după ce a fost amenințat de un susținător al lui Călin Georgescu | Aktual24

Polițistul brașovean Marian Godină anunță că depune plângere penală...

Mită pentru decizii de pensionare în Sibiu. Percheziții la Casa Județeană de Pensii

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au efectuat,...