La cinci luni de la descinderile care au avut drept rezultat arestarea patronului casei de amanet ”Valdof” și reținerea mai multor angajați cu care acesta ar fi constituit un grup infracțional prin care ar fi escrocat zeci de clienți prin împrumuturi cu dobânzi astronomice, dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Galați.

Pe lista inculpaților vizați de acuzațiile procurorilor DIICOT nu apare niciun nume de notar sau executor judecătoresc despre care s-a susținut inițial că ar fi pus umărul la activitatea infracțională a grupării trimise în judecată pentru camătă și șantaj.

Dosarul ”Camătă și șantaj la amanet” a devenit public la jumătate lunii noiembrie 2020, odată cu arestarea lui Valeriu Pungan, administrator al SC Valdof Impex IFN SRL, și reținerea a trei angajate ale acestuia, printre care și evaluatorul de la societățile acestuia.

Procurorii DIICOT Galați, care instrumentaseră dosarul în care, la acel moment, circa 20 de persoane depuseseră mărturie că fuseseră executate silit după ce contractaseră împrumuturi cu garanții imobiliare și dobânzi extrem de mari, au reușit să obțină doar trimiterea temporară după gratii a patronului și plasarea sub control judiciar a angajatelor.

Ulterior, la începutul acestui an, Pungan a fost eliberat din arestul Poliției și trimis acasă, în arest la domiciliu, situație în care se află și în prezent. Între timp, alte zece persoane s-au alăturat lotului de 20 de păgubiți, clienți ai casei de amanet ”Valdof”, care susțin că au suferit prejudicii după ce au acceptat să se împrumute de la firmă oferind drept garanții bunuri imobile sau mobile de mare valoare. Tocmai solvabilitatea era, conform celor reținute de procurori, criteriul principal după care erau aleși.

De la prietenie, la ”afaceri” și estorcare

Păgubiții au susținut în fața anchetatorilor că erau convinși ”cu frumosul” să accepte împrumuturile. Pungan, ajutat nu de puține ori de fiul lui, stabileau o relație cu fiecare dintre persoanele care aveau nevoie de bani. Odată realizată relația de încredere, se trecea la primul pas.

Citește articolul complet în viața-liberă.ro

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.