Dosarul filajului a patru procurori și a comisarului Gavriș a ajuns la SIIJ

Data:

spot_img

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a preluat dosarul filajului a patru procurori și a fostului șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, comisarul Radu Gavriș, filmați pe ascuns la un restaurant din Centrul Vechi. Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, apoi declinat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În urmă cu câteva zile, cazul a fost cerut de către SIIJ. „Vă comunicăm că dosarul penal la care faceți referire a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, cauza fiind reunită la 9 iunie 2021 prin ordonanță de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la dosarul penal nr 717/P/2021, al acestei unități de parchet”, se arată într-un răspuns al PCA București.

Magistrat: SIIJ a acționat la solicitarea unor grupuri de interese

Magistrații consultați de Presshub.ro susțin că preluarea dosarului de către SIIJ este de neînțeles, tergiversarea desființării acestei Secții fiind în avantajul unor grupuri de interese. „SIIJ arată încă o dată că reprezintă o structură de parchet al cărei scop principal este acela de a face jocuri de putere și a răspunde la solicitările unor grupuri de interese obscure. Este de neînțeles însă și acum, dupa Decizia CJUE, de ce în Senat este tergiversată desființarea Siij”, ne-a declarat un judecător.

Filaj ordonat de un magistrat?

Un alt magistrat, procuror de data asta, susține că singura variantă plauzibilă pentru preluarea dosarului de către SIIJ este implicarea directă a unui magistrat în acțiunea de filaj. „Este greu de acceptat o legătură de conexitate între niște polițiști și magistrați filati în mod vizibil prin încălcarea legii și competența SIIJ. Singura variantă plauzibilă ar fi însă dacă filajul a fost ordonat de niște magistrați și în acest caz, SIIJ ar trebui să facă lumină cât mai repede. În oricare din ipoteze, tergiversarea unui dosar ce privește filajul unor magistrați este foarte gravă”, susține procurorul.

Verificare telefonată

La începutul anului, adjunctului Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș a amendat și cercetat disciplinar după ce Poliția l-a surprins în restaurantul Hanul lui Manuc alături de patru procurori. În spațiul public au apărut imagini cu Radu Gavriș și cu procurorii, iar fostul șef al Poliției din Centrul Vechi, Cristian Ghica, a denunțat un filaj ilegal. „DIPI, DOS, „filajul” lui Șchiopu de la SIC DGPMB (SIC care nici în prezent nu se ocupa de cele aproape 500 de înșelăciuni cu același mod de operare din București), au ieșit la plimbare în mod spontan în același loc? Sau au fost trimiși? De către cine? De ce? Urmarirea fara drept a unei persoane este infracțiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai in baza unui mandat de supraveghere dat de un judecator. Aveau toți fotografii ăștia de ocazie un mandat sau au executat orbește un ordin ilegal?”, a scris Cristian Ghica pe Facebook.

Parchetul neagă informațiile poliției

Potrivit unui comunicat al IGPR, polițiști din cadrul Poliției Capitalei au depistat la începutul anului, în plină pandemie COVID-19, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Ofițerul în cauză era Radu Gavriș, care a avut în ultima perioadă mai multe contre cu conducerea Poliției. Împreună cu acesta, în restaurant, s-ar fi aflat și procurori de la Parchetul București, printre care și adjunctul parchetului, procurorul Codruț Popoiu. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a transmis atunci un comunicat prin care infirmă că în restaurantul respectiv ar fi avut loc o petrecere privată.

„Atât în seara zilei de 22.01.2021, cât şi în cursul zilei de astăzi, s-a acreditat public ideea că la un local din centrul mun. Bucureşti a fost organizată o petrecere privată unde ar fi participat mai mulţi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, alături de ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei şi de alte persoane, dintre care una carantinată. În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţii noastre a rezultat că, în realitate, patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se aflau în localul din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment”, transmite PTB. (Virgil Burlă)

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Sinaia ar fi primit mită de la patronul companiei Nordis (surse)

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi primit mită...

Reddit România interzice link-urile către rețeaua lui Elon Musk | Aktual24

Reddit România, forum online cu peste un milion de...

Managerul Spitalului Judeţean din Botoșani, acuzat de presiuni fizice şi psihice | Monitorul de Botoșani

Decizie şoc în cazul managerului Spitalului Judeţean din Botoșani....