Dosarul Iulian Dumitrescu. De ce cade brusc un personaj protejat 15 ani

Data:

spot_img

Dosarul Iulian Dumitrescu ridică din nou aceeași întrebare pe care o punem de fiecare dacă când un baron local cade brusc: de ce abia acum?

Președintele Consiliului Județean Prahova este un personaj corupt, ne spun acum procurorii DNA. Dar acest lucru este cunoscut de cel puțin 15 ani.

În tot acest timp, au fost publicate mai multe investigații despre conexiunile și combinațiile pe care baronul liberal le-a întreprins.

Citește și: Iulian Dumitrescu acuzat de luare de mită. Este sub control judiciar

În 2012, de exemplu, inițiativa România Curată îl prezenta pe actualul prim-vicepreședinte al PNL ca pe unul dintre „baronii necunoscuți” și unul dintre „cei trei mai bogați români din afaceri cu statul”.

„Deși Iulian Dumitrescu pare mai puțin înstărit, cine se uită peste conturile din declarația de avere și îi numeră proprietățile trecute în aceasta, constată că a făcut contracte de sute de milioane de lei cu statul printr-o firmă a carei poveste va fi relatata în rândurile următoare.

Firma EURO GRUP DG TRANSPORT SRL a luat ființă în 2005 la câteva luni după ce Alianță DA formată din PD și PNL a format guvernul. Iulian Dumitrescu era asociat în această firmă cu un anume Grigore Vasile Viorel, potrivit Monitorului Oficial din 2006.

În 2008, (…) Iulian Dumitrescu îi cesionează partenerului sau Grigore Vasile Viorel părțile sale sociale, cum a mai făcut de altfel, potrivit Monitorului Oficial, și în cazul unei alte firme, DELTA CONT CONSULT – S.R.L

EURO GRUP DG TRANSPORT SRL a făcut afaceri cu statul și în perioada în care Iulian Dumitrescu era oficial asociat și după ce n-a mai fost asociat oficial.

Firma de construcții a făcut în perioada 2007-2012 contracte cu statul în domeniul construcțiilor în valoare de 130 de milioane de lei, adică aproape 29 de milioane de euro.

Cele mai multe sunt încheiate cu Consiliul Județean Călărași și cu primarii din același județ, dar a mai avut contracte și cu primarii din județele Prahova și Ilfov”, scria România curată în urmă cu 12 ani.

Citește și: Iulian Dumitrescu plătea 6.000 de euro chirie dintr-un salariu de 3.000 de euro. Averea oficială a președintelui CJ Prahova

În 2016, când a devenit senator de Călărași, Iulian Dumitrescu a fost numit președinte al Comisiei de Apărare din Senat.

„Chiar dacă potrivit declarației de avere nu ar părea un tip bogat, Iulian Dumitrescu are conexiuni extrem de interesante și, mai ales,este un bun plătitor al facturilor PNL (…) Neoficial se află în spatele mai multor firme, care au contracte cu statul de sute de milioane de euro în ultimii 10 ani. O adevărată suveică de făcut bani”, scria în acel an Evenimentul zilei.

Chiar mai recent, PRO TV a publicat în mai 2023, în carul emisiunii „România, te iubesc!”, investigația denumită „Rețeaua Albanezu”, care arăta cum oameni apropiaţi ai lui Iulian Dumitrescu şi-au cesionat afacerile cu datorii la stat unor albanezi „sub ochii neputincioşi ai statului, iar instituţiile de control par paralizate sub influenţa reţelei de putere din spatele politicianului care conduce Prahova”.

Dacă eu, ca simplu jurnalist, știam de atât de mult timp despre afacerile controversate ale lui Iulian Dumitrescu și despre suspiciunile de corupție, de ce nu au văzut și instituțiile abilitate același lucru?

Un personaj precum Iulian Dumitrescu nu putea face afaceri de o asemenea anvergură fără o protecție la cel mai înalt nivel. Nu sunt genul care să vadă „securiști” peste tot, dar în astfel de cazuri este imposibil să nu te gândești că altfel nu se poate.

Prim-vicepreședintele PNL își ascundea averea în actele oficiale, dar nu avea nici o reținere să își afișeze potența financiară în Prahova și București: circula cu un Bentley, de câte sute de mii de euro, soția folosea un Lamborghini Urus, care nou este și 500.000 de euro, plătea chirie 6.000 de euro pe lună la un apartament pe care mi-e greu să cred că l-a închiriat „la negru”, se vorbește acum de vacanțe de 600.000 de euro într-un an.

Astfel de informații nu scapă instituțiilor de forță. În plus, nu oricine are acces la afaceri cu statul, dacă eu m-aș duce mâine la Primăria Călărași să închei un contract, m-ar da ăia afară în șuturi.

Dar 120 de contracte? Dar afaceri de 26 de milioane de euro? Imposibil fără protecție și fără să reprezinți interesele cui trebuie.

Al doilea aspect care aparent nu are un răspuns clar: de ce un om despre care știe timp de 15 ani că face afaceri dubioase cade dintr-odată?

O explicație, în care cred, este că aceste personaje umflate artifical încep să se creadă prea puternice de la un punct încolo și devin „obraznice” cu protectorii lor.

„Eu sunt multimilionar, sunt lider în partid, fac jocuri la nivel înalt de 15 ani. Eu sunt acum stăpânul”, își spun mulți dintre baronii României.

Din acel moment, încep să încalce linii roșii și să-i enerveze pe păpușari. „Eu te-am făcut, eu te omor” se aplică și în lumea sulfuroasă a politicii și afacerilor cu statul românești. Am mai văzut cazuri similare: Sebastian Ghiță, Adrian Năstase.

Din informațiile mele, președintele Consiliului Județean Prahova era vânat de DNA de cel puțin un an și jumătate.

În vara lui 2022, am auzit pentru prima dată că va „reîncepe campania anticorupție”, iar primul vizat va fi „președintele CJ”, care „a sărit calul”, s-a „lăcomit” și „se întinde prea mult”.

Alte surse vorbesc acum despre faptul că prim-vicepreședintele PNL ar fi vrut să-și extindă afacerile și influența și în Ilfov, teritoriul unui alt lider important al liberalilor, Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, personaj care a rămas în politică în ciuda unei condamnări pentru corupție.

I s-ar fi transmis „să se cumințească”, dar nu ar fi vrut. Așa că l-au cumințit „băieții”, cum se spune în jargon acestor protectorii din justiție și servicii. Care sunt și „fete”, unele chiar aflate la cel mai înalt nivel al statului.

Citește și: Șeful CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, ar fi colectat șpăgile prin intermediul surorii sale

Dincolo de aceste informații pe surse, rămâne o certitudine: Iulian Dumitrescu s-a îmbogățit pe seama căpușării statului, într-o rețea extinsă, care a rezistat aproape două decenii.

A scăpat chiar și puternicii campanii anticorupție din anii 2010-2017, nu a fost atins indiferent cine s-a aflat la putere.

Acum, probabil cariera sa de baron se va încheia. El va rămâne cu averea. Iar noi cu gustul amar că încă o dată justiția funcționează prea târziu. Și prea selectiv. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
6 COMENTARII
  1. Nu i se va întâmpla nimic. Justiția (T. Toader-Predoiu-Gorghiu) a fost băgată la ATI. Instituțiile de forță nu funcționează.
    Dumitrescu va scăpa, într-un fel sau altul, cum au scăpat toți ceilalți. Cu tot cu avere. Nu mai e nimic de făcut pe aici. Vom aștepta tâmp, ca un prost ca Ciolacu sau alt prost dintre ei să proptească țara-n gard.

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

  2. Si cu firma Bertoni Construct castigase vreo 20 de contracte cu primariile din judetul Calarasi pe vremea cand era senator de Calarasi. Erau pe fonduri din PNNR usor de fraudat pe metoda Dragnea cu Teldrum. Plus Euro DG Group castigase vrei 2-3 drumuri Judetene in judetul Calarasi ulterior la receptia lucrarilor a vandut firma unor Albanezi prin metoda Albanezul. Plus Vacante de lux platite din conturile firmei Bertoni.

  3. Romanii nu doresc ca asemenea hoti,gunoaie umane sa faca puscarie. Ar fi o povara nenorocita pe spatele oamenilor cinstiti si saraci. Singurul lucru cu adevarat sustenabil ar fi confiscarea extinsa a averii,iar personajul in cauza trimis la munca si obligat sa traiasca din truda zilnica. Este solutia ideala si corecta pentru toti asa numitii politicieni si oameni de afaceri. Este posibila o asemenea minune?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...