Dosarul lui Adrian Sârbu, acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, plimbat între parchete. Acum e la DNA

Data:

spot_img

Dosarul în care patronul Mediafax a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani a ajuns la DNA pentru a fi reunit cu un alt caz.

„Dosarul privind persoana la care faceți referire a fost înaintat, la data de 23 martie 2021, la Direcția Națională Anticorupție în vederea reunirii la o cauză instrumentată de această structură”, potrivit unui răspuns al Parchetului General.

La rândul ei, DNA ne-a precizat că „dosarul la care faceți referire, restituit de către instanța de judecată în vederea remedierii unor neregularități și ulterior declinat de  PICCJ către DNA, se află în lucru, efectuându-se acte pentru îndreptarea neregularităților constatate de către instanța de judecată, respectiv refacerea expertizei judiciare financiar contabile”.

Când 60 de zile se fac 4 ani

În vara anului 2020, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, judecătoare de cameră preliminară de la instanța supremă au retrimis dosarul la Parchetul General. Cauza a stat în camera preliminară 4 ani la Curtea de Apel București și la instanța supremă, deși legea spune că durata maximă e de două luni. Patru ani, în trei cicluri procesuale. De fiecare dată judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel a spus că urmărirea penală este în regulă și de fiecare dată ÎCCJ a întors dosarul.

Ultima dată, cele două judecătoare de la instanța supremă au anulat inclusiv raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul de 14 milioane de euro.

Ce a stabilit ÎCCJ

  • Constată nulitatea raportului de expertiză financiar contabilă judiciară şi a suplimentului la raportul de expertiză financiar contabilă judiciară, întocmite de expert contabil Şanta Valer în dosarul nr. 332/P/2014 (aflate în vol. 46-47 şi 49-50 de urmărire penală) şi dispune excluderea acestora din dosar.
  • Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sârbu Adrian și ceilalți împotriva încheierii din data de 18 noiembrie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pe care o desfiinţează.
  • Constată că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de art. 345 alin. 3 Cod procedură penală.
  • Constată nulitatea ordonanţelor privind îndreptarea erorilor materiale, dispuse de procuror în temeiul art. 278 Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014, în data de 27 septembrie 2019.
  • Constată nulitatea ordonanţei privind remedierea neregularităţilor şi menţinerea dispoziţiei de trimitere în judecată, dispusă de procuror, în temeiul art. 286 şi 345 Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014 în data de 30.09.2019.
  • Constată că neregularităţile stabilite prin încheierea din 24 iunie 2019 atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a lui Adrian Sârbu pentru instigare la delapidare în formă continuată şi de spălare de bani în formă continuată, Petrovici Liana, pentru spălare de bani în formă continuată,
  • Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

8 luni pierdute

Parchetul General a ținut alte 8 luni dosarul, după care l-a trimis la DNA. Având în vedere decizia Curții Constituționale privind întreruperea termenului de prescripție, sunt șanse mari ca acest caz să fie închis, având în vedere că faptele cercetate sunt din perioada 2009 – 2014.

În aprilie 2016, Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL.

Alți inculpați

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei persoana juridică SC Mediafax Group (în insolvenţă), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi persoanele fizice Dorina Roxana Grigoruţă (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Ioana Moaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Nicolae Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA şi SC Mediafax Group SA), Daniela Reghina Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

În plus, au fost trimişi în judecată Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) şi avocaţii Liana Petrovici şi Gheorghe Dragoş Chiş.

Contracte pe drepturi de autor

Procurorii susţineau că, în perioada 2006 – 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Acest mecanism de eludare a taxelor consta în utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societăţi în care calitatea de asociat şi administrator era deţinută de colaboratori sau angajaţi ai societăţilor din grup sau înfiinţate pe numele unor persoane cu un nivel educaţional scăzut şi lipsite de cunoştinţe în domeniul media şi de venituri.

Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate cu contracte individuale de muncă ale societăţilor din grupul de presă Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odată cu semnarea contractului de muncă, să semneze şi un contract de cesiune de drepturi de autor cu aceste societăţi, în baza căruia urmau să primească cea mai mare parte a drepturilor salariale.

Caruselul agenților

De asemenea, mecanismul presupunea încheierea de către societăţile din grupul de presă cu societăţile de drepturi de autor a unor contracte având ca obiect asigurarea de către aceste din urmă firme (denumite „Agenţi”) a serviciilor autorilor scrierilor publicistice, în baza cărora „Agenţii” emiteau facturi fiscale pe seama societăţilor din grupul de presă.

Prin înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţilor din grupul de presă a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum şi de deducerea de TVA.

Anchetatorii mai arată că, în cadrul acestui sistem, utilizat iniţial în cadrul societăţii Publimedia International SA şi continuat în cadrul Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins şi la societăţile Mediafax SA şi Apropo Media SRL, rolul lui Dragoş Chiş, avocat în cadrul cabinetului de avocatură ce asigura asistenţa juridică a societăţilor din grupul Mediafax, a fost acela de a înfiinţa şi controla o parte din societăţile de drepturi de autor, dar şi pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societăţii.

Prejudiciu uriaș

Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăţilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relaţiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783 lei.

„Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea şi obţinerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata ‘la negru’ a salariilor angajaţilor societăţii, în paralel cu implementarea acestuia, inculpaţii au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societăţii”, mai spuneau procurorii.

22 milioane de lei, bani albiți

În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi şi provenienţe a sumelor ce erau returnate în casieria societăţii. Prin aceste circuite comerciale şi financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284 lei.

Conform Parchetului General, din probele administrate în cauză a rezultat că administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SA au acţionat ca urmare a solicitărilor permanente ale lui Adrian Sârbu, proprietar al acestor societăţi, de identificare a unor modalităţi concrete de evitare a plăţii taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care „legea nescrisă” a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe. Totodată, acţiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurării sumelor de bani solicitate în permanenţă de Adrian Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale.

În acest scop, în perioada 17 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2014, la cererea lui Adrian Sârbu, Gheorghe Grădinaru, director general al societăţii SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societăţii suma totală de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o lui Sârbu, deşi nu avea nicio justificare.

Consultanță fictivă

În cursul lunii aprilie 2014, în contextul pregătirii pentru eventuale controale din partea autorităţilor fiscale, în scopul disimulării modului în care a fost utilizată suma de 2.105.000 lei, Gheorghe Grădinaru a semnat, în calitate de reprezentant al SC Teleferic Prahova SA, o serie de contracte fictive (contractul de consultanţă dintre A.B.C. SRL şi SC Teleferic Prahova SA, cel dintre persoana fizică autorizată Sârbu Adrian şi SC Teleferic Prahova SA, contractele de împrumut dintre societate şi angajaţii P.C. şi P.E.), prin intermediul cărora era simulată aparenţa unor relaţii contractuale ce creau posibilitatea transferului unor sume de bani din contul SC Teleferic Prahova SA către societăţi cu care Sârbu avea relaţii contractuale.

Contractele fictive au fost avizate de Liliana Petrovici, avocat titular al cabinetului ce asigura consultanţa juridică a societăţilor din grup şi a lui Adrian Sârbu, participantă la şedinţa în cadrul căreia au fost stabilite metodele prin care va fi acoperit soldul din casieria SC Teleferic Prahova SA.

Tot în scopul asigurării sumelor de bani necesare lui Sârbu pentru acoperirea cheltuielile personale (rate aferente unui împrumut de nevoi personale contractat de la o bancă), inculpaţii Roxana Dorina Grigoruţă şi Orlando Nicoară, administratorul şi, respectiv, directorul general al societăţii Mediafax SA, au fost determinaţi să încheie cu persoana fizică autorizată Sârbu Adrian un contract fictiv de consultanţă şi un act adiţional la acesta în baza cărora, fără ca în realitate să presteze vreun serviciu, în perioada 1 noiembrie 2012 – 22 august 2014, lui Adrian Sârbu i-a fost achitată suma de 1.356.095 lei.

Fuga de impozite

Parchetul General mai arăta că, în perioada 9 decembrie 2009 – 23 iunie 2014, Adrian Sârbu a ascuns obţinerea, în calitate de persoană fizică, a unor venituri realizate în urma unor tranzacţii cu grupul CME, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totală de 11.255.092 lei.

Procurorii mai susţineau că, prin întreaga activitate infracţională derulată de Adrian Sârbu, în nume individual, dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Percheziţii la Primăria Sinaia şi la primarul Vlad Oprea (surse)

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei Sinaia...