Dosarul lui Burci de la DIICOT, „înghețat” de un an și 10 luni. Pericol de prescriere a faptelor

Data:

spot_img

Dosarul Romvag, deschis în urmă cu 6 ani, este ținut în sertare de structura centrală a direcției în ciuda faptului că multe din faptele de care este acuzat Burci s-ar putea prescrie.

În urmă cu un an și 10 luni am solicitat DIICOT Structura Centrală, să ne comunice soluția dispusă de procurori în dosarul „Romvag”, caz în care a început urmărirea penală în cazul afaceristului Cristian Burci.

După o lună, pe 6 mai 2020, am primit răspunsul de la DIICOT: „În dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT – Structura Centrală, s-a dispus începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale față de mai mulți suspecți și inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare și gestiune frauduloasă, dosarul nefiind soluționat până la această dată”.

După 22 de luni, am reformulat aceeași cerere către DIICOT. Pe 16 februarie 2022, răspunsul a fost identic, copy-paste, nicio virgulă schimbată.

Citește și: MJ are un nou secretar general, omul lui Victor Ponta, funcționar dat afară de Predoiu în urmă cu doi ani

În 2016, Cristian Burci a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Biroul Teritorial Olt. El era cercetat în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 27 milioane de euro.

Până în august 2017, suspecții au fost cercetați sub control judiciar. De atunci nu s-a mai cerut nicio măsură preventivă față de ei. Cazul a stat la la Olt mai mulți ani, apoi a fost preluat de DIICOT Central.

Fapte penale din 2006

Faptele din acest caz au fost comise în 2006, așadar multe dintre infracțiunile înșiruite în comunicatul DIICOT sunt, cel mai probabil, prescrise.

Anchetatorii spun că activitatea infracţională a grupului coordonat de Cristian Burci a început cu anul 2006, după ce acesta şi alţi acţionari ai International Railway Systems SA Luxemburg au împuternicit prin procură notarială pe Denisa Turcu, în calitate de vicepreşedinte al societăţii, să le reprezinte interesele în relaţiile comerciale şi financiare cu terţe persoane.

Ulterior, între ROMVAG Caracal, reprezentată de directorul general Ion Dinoiu şi directorul economic Dumitru Enache – între timp decedat, societate deţinută în proporţie de 70% de off-shore-ul din Luxemburg, şi această firmă s-a încheiat un contract prin care ROMVAG urma să împrumute societatea din Luxemburg cu până la trei milioane euro.

Procurorii arată că împrumutul s-a făcut în dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobândă şi nici garanţii.

Mai mult, suspecţii au trecut în contract că ROMVAG SA are un excedent de capital lichid, când în realitate, societatea avea folosită dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro şi datorii la furnizori în valoare de 11.455.721 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 3,3 milioane euro.

La câteva luni după acordarea împrumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infracţional, în aceleaşi condiţii, au încheiat un act adiţional prin care suma împrumutată s-a majorat la 7,5 milioane euro din care s-a plătit efectiv 7.099.000 euro.

Citește și: FOTO Cel mai mare concurs de preparat porcul din Ungaria, câștigat de echipa Hunedoarei

Metoda „suveică”

Astfel, gazetanoua.ro, folosind un circuit financiar tip „suveică”, pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani împrumutate şi îngreunarea descoperirii circuitului creat, în scopul disimulării şi al spălării sumelor de bani, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei în euro la BCR Caracal, după care banii au fost viraţi către Internaţional Railway Systems SA Luxemburg.

În aceeaşi zi, sumele încasate au fost transferate în contul unei firme din Capitală, controlată de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou în lei şi virate la furnizorii acesteia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...