Procurorii DIICOT par să fi uitat de fondatorul asociațiilor EuroDemos și Kasta Morrely. La 10 luni de când Morel Bolea a fost acuzat de trafic de minori, dosarul nu s-a mai clintit nici măcar un pas. Propunerea inițială de arestare făcută de procurori părea să indice că aceștia au probe solide cu privire la fapte ce nu permiteau lăsarea în libertate a lui Bolea. Acum s-a ajuns la situația în care acuzatul să facă glume pe seama acuzațiilor ce i se aduc, iar avocații săi, să se plângă de durata procedurilor. Surse apropiate anchetei spun că dosarul va fi „îngropat”, iar lipsa acțiunilor în cauză le susține aprecierea.
Fete abuzate sexual. Manipulare și abuz emoțional
Ancheta îndreptată împotriva lui Morel Bolea a plecat de la o plângere pentru viol depusă în 2020 la Parchetul de pe lângă Tribunal. După cercetări „in rem”, respectiv asupra faptei nu cu privire la o persoană anume, procurorii acestui parchet au trimis dosarul la DIICOT. Identificaseră mai multe fete abuzate sexual, iar traficul de minori le depășea atribuțiile legale.
În noiembrie anul trecut, DIICOT stabilea un scenariu al faptelor. „în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, ar fi fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, înființate în municipiului Iași, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional).
Citește și: Din Caracal la Harvard, cu bursă completă. Cum a reușit Alex, la 19 ani, să ajungă și delegat la ONU
Până la acest moment, în urma cercetărilor, au fost identificate cinci persoane vătămate. Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală”, spuneau procurorii.
Morel Bolea a fost chemat la audieri și reținut, după care procurorii au cerut arestarea. Pe 10 noiembrie, magistrații Tribunalului au aprobat propunerea procurorilor, dispunând arestarea lui Bolea pentru 30 de zile, pentru trei acuzații de trafic de minori. Avocatul său de la acea dată, Ciprian Mitoșeru aprecia că probele procurorilor erau „extrem de subțiri”, neputând susține acuzațiile de trafic de persoane. Cel mult, aprecia acesta, se putea vorbi de acte sexuale cu minori. Contestația depusă de avocat împotriva măsurii de arestare a fost acceptată de magistrații Curții de Apel.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Morel Bolea alaturi de primarul Mihai Chirica / ZDI