Potrivit rechizitoriului dosarului Mineriadei, caz trimis din nou în judecată de procurorii Parchetului General, o serie întreagă de personalități ale lumii culturale sau jurnaliști au fost căutați de către mineri, exact în locurile în care se aflau.
„Astfel, Munteanu Neculai, jurnalist la „Europa liberă” a fost căutat de un grup de mineri și de persoane deghizate în mineri la Hotelul Intercontinental, însă norocul a fost ca acesta să fie cazat la Hotelul Continental, fiind nevoit să părăsească și acest loc, iar la scurt timp chiar țara.
Sediul Editurii Humanitas a fost atacat, fiind căutat Gabiel Liiceanu, care a reușit să se evacueze și să plece din țară cu ajutorul lui Andrei Pleșu. Minerii, însoțiți de doi membri ai F.S.N., au pătruns și în Muzeul Țăranului Român, unde au percheziționat parterul și etajul clădirii, căutând arme, dolari și droguri, confundând „Muzeul Țăranului Român”, cu „Partidul Național Țărănesc”, pe ai căror membrii îi căutau”, se arată în rechizitoriul Mineriadei din 1990 prin care au fost re-trimiși în judecată fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.
Percheziționați de mineri
Procurorii mai arată că personalul MȚR a reușit să scape de agresiuni „doar prin concursul directorului acestuia, Horia Bernea și al angajaților, care le-au tolerat de teamă minerilor actele nelegale de legitimare, percheziționare, control. Minerii care au pătruns în clădirea în care îşi avea sediul P.N.L. au devastat şi sediul Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate, care funcționau în aceeaşi clădire”, se mai arată în document.
De asemenea, minerii au pătruns și devastat în sediul Uniunii Mondiale a Românilor Liberi din str. G-ral Praporgescu, nr. 18, precum și sediul din strada Cercului, nr. 1A, unde își avea sediul revista „Actualitatea Românească”, care apărea sub egida Uniunii.
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și Miron Cozma au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, în urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990, a anunțat miercuri Parchetul General. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Citește și: Procurorii au clasat, a doua oară, plângerea lui Terheș privind „abuzurile” DNA Oradea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES FOTO / ARHIVĂ)