Dosarul „Mită la prefect”: Omul de afaceri căutat de 9 ani și jumătate mai are un pic și scapă de condamnare

Data:

spot_img

Dosarul „Mită la prefect”: Fugarul Cristian Maftei mai are un pic și scapă. În 2025 se poate întoarce liniștit acasă.

Omul de afaceri a fugit de 9 ani și jumătate în ajunul condamnării sale la 6 ani cu executare, în Dosarul „Mită la prefect”.

Sunt cinci condamnați din Iași care au fugit din țară și sunt de negăsit.

Un ieșean aflat pe lista Most Wanted a Poliției Române mai trebuie să se ascundă aproape un an și jumătate.

În mai 2025, va putea reveni acasă liber ca pasărea cerului, fără să execute pedeapsa de șase ani de închisoare, cu executare, la care a fost condamnat în iunie 2014.

Motivul: la acea dată, executarea pedepsei se va prescrie.

Maftei a fost condamnat în Dosarul „Mită la prefect”

Într-un răspuns pentru REPORTER, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis referitor la persoana lui Maftei că „activitățile de căutare sunt realizate în mod continuu, până la arestarea acesteia, în vederea extrădării către România”.

Ceilalți s-au și eliberat între timp.

Unul dintre fugarii incluși pe lista Most Wanted

Cristian Maftei a împlinit în octombrie 54 de ani și este unul dintre fugarii „veterani” dați în urmărire internațională de Poliția Română și incluși pe lista Most Wanted a instituției, listă care cuprinde 68 de persoane.

Om de afaceri afiliat PNL, Maftei a fost condamnat definitiv, pe 12 iunie 2014, pentru săvârșirea în concurs a două infracțiuni de luare de mită și una de dare de mită, toate în forma complicității.

El a primit cinci ani de închisoare, plus încă unul dintr-o condamnare anterioară, cu suspendare, dosar în care fusese acuzat de fals în înscrisuri.

Citește și: Cherecheș filmat într-un magazin cu telefoane mobile din Ungaria VIDEO

Condamnat în dosarul „Mită la prefect”

Numită generic dosarul „Mită la prefect”, ancheta a incriminat solicitarea de șpagă în contul retrocedării unor terenuri și l-a avut în centru pe prefectul din 2006 al județului Iași, Radu Prisăcaru, care, la fel ca ceilalți inculpați, cu excepția lui Maftei, și-au executat pedepsele în anii care au urmat condamnării.

O certitudine: a părăsit România

Maftei a dispărut însă, deși a fost căutat de polițiști încă din ziua în care a fost condamnat. Inițial, a fost dat în urmărire națională, apoi internațională.

S-a speculat că ar fi în Dubai, dar aceasta pistă nu s-a confirmat. Din 12 iunie 2014, Maftei parcă a intrat în pământ, inclusiv rudele sale din Iași susținând că nu știu unde se află.

Într-un răspuns trimis REPORTER la sfârșitul lunii noiembrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că:

„Persoana la care faceți referire este urmărită național și internațional, întrucât se sustrage de la executarea unei pedepse de 6 de ani închisoare, pedeapsă dispusă de Curtea de Apel Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri și complicitate la luare de mită, activitățile de căutare și executare a mandatului fiind efectuate de către Inspectoratul de Poliție Județean Iași- Serviciul de Investigații Criminale- Biroul Urmăriri”.

Inspectoratul a precizat că Maftei „a părăsit teritoriul României, aspect pentru care a fost dispusă urmărirea internațională.

Activitățile de căutare sunt realizate în mod continuu, până la arestarea acesteia, în vederea extrădării către România”.

Citește și: PNL și PSD au discutat despre comasarea alegerilor din 2024

Biblia urmăritului

Referitor la revocarea mandatului de executare a pedepsei, Inspectoratul General a adăugat că acest lucru poate avea loc în condițiile prevăzute de articolul 162 Cod penal, iar persoana va fi urmărită până în momentul în care vor interveni motivele de revocare a urmăririi.

Articolul 162 prevede termenele prescripţie a executării pedepselor pentru persoane fizice, iar Maftei se încadrează la litera

b): 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată (în cazul său – 6 ani), dar nu mai mult de 15 ani.

În condițiile în care termenul se socotește de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă (12 iunie 2014), din aceasta scăzându-se o lună petrecută în arest preventiv (1 septembrie-1 octombrie 2006), înseamnă că Maftei poate reveni liniștit acasă la jumătatea lunii mai 2025.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Dosarul „Mită la prefect”: Cristian Maftei a venit la ultimul termen al procesului penal, apoi a dispărut fără să mai aștepte sentința. În centrul imaginii, fostul prefect Radu Prisăcaru.

Continuarea, în ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din noul mandat | Ziarul de Iași

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din...

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...